Коннектикут прийняв найжорсткіший "антизбройовий" закон на території США

04 квiтня 17:02

Після бійні у школі Сенді-Хук, коли жертвами стрільця стали 26 людей, влада Коннектикуту радикально посилює контроль над обігом зброї.

 

Законодавчі збори штату Коннектикут схвалили заходи щодо посилення контролю за вогнепальною зброєю, які, за словами ініціаторів, є найбільш радикальними у США і можуть стати "історичною моделлю" для країни.

Остаточне рішення про те, чи стане штат найбільш "антизбройовим", повинен прийняти губернатор Даннел Маллой.

Тоді нові заходи набудуть чинності негайно. Зокрема, вони включають в себе розширення заборони на бойову зброю у штаті, під яке підпадуть 100 видів вогнепальної зброї, а також заборона на продаж або купівлю обойми, що вміщає понад 10 патронів.

Всіх потенційних покупців, включаючи учасників приватних операцій, перевірятимуть. Також буде створено реєстр жителів штату, які вчинили правопорушення зі зброєю. Видача дозволів на покупку гвинтівки або дробовика передбачатиме перевірку у психіатра.

"Для країни це нова і історична модель з питання, який завжди був одним з найбільш неоднозначних", - заявив голова сенату Коннектикуту Дональд Вільямс в кінці шестигодинного обговорення закону у нижній палаті штату.

На схвалення законопроекту обома палатами законодавчих зборів Коннектикуту пішло кілька тижнів.

Лідери демократів і республіканців заявили, що мають намір розробити двопартійний закон у відповідь на трагедію у Ньютауні, коли 20-річний Адам Ланза влаштував стрілянину у початковій школі Сенді-Хук з потужної гвинтівки, легально купленої його власною матір'ю. У день бійні Ланза вбив її першим пострілом. Всього жертвами хлопця стали 26 людей, з них 20 дітей, після чого стрілець покінчив життя самогубством.

Трагедія викликала дебати про необхідність введення контролю за обігом зброї у всьому американському суспільстві. Барак Обама зробив це питання одним з ключових для свого другого президентського терміну. Обговорення запропонованих заходів на національному рівні поки буксує у Конгресі, проте законодавці мають намір розглянути питання вже у квітні.

Проти ініціативи Обами виступають лобісти впливової американської Національної асоціації стрільців. Вони вже заблокували кілька спроб нав'язати більш суворий контроль за зброєю, наполягаючи на тому, що друга поправка до Конституції США гарантує право громадян на зберігання та носіння зброї.

Тим часом на рівні штатів вже приймаються поправки до законодавства, якими продаж зброї переходить під особливий контроль. Відповідні закони вже прийняли Нью-Йорк і Колорадо. Останній також постраждав від збройного насильства - у липні 2012 року під час стрілянини у кінотеатрі на прем'єрі нового фільму про Бетмена загинули 12 людей. !zn

Читайте також:

Ажіотажний попит на зброю у США спустошив полиці магазинів

Збройове лобі у США "напало" на дочок Обами

США зробили перший крок до посилення контролю над зброєю

Американці перед Різдвом купили зброї та патронів на три роки вперед