Конклав обрав нового Папу Римського

13 березня 20:20

Білий дим з труби Сикстинської капели сповістив про обрання нового Папи Римського.

 

Нового главу римсько-католицької церкви обрано. Про це світ дізнався сьогодні за традиційним димом білого кольору, який з'явився з труби, встановленої в Сикстинській капелі, де завершився конклав - таємні вибори Папи Римського.

У ньому взяли участь 115 кардиналів-вибірників, які не досягли 80-річного віку. Однак хто з них став понтифіком віряни дізнаються через три чверті години, коли новий римський первосвященик вийде на балкон собору Святого Петра.

Обраний кардинал набрав більше 2/3 в свою підтримку. Після оголошення результатів останнього голосування кардиналом-камерленго Тарчізіо Бертоне у ієрарха-переможця запитали: чи приймає він рішення конклаву. Після символічної згоди новообраний Папа іде в "кімнату плачу" за стіною з фрескою "Страшного суду" Мікеланджело, де одягається в одне з трьох папських убрань відповідного розміру. Традиція передбачає, що там понтифік оплакує свою важку ношу та відповідальність, що випали на його долю. Потім, згідно з нововведенням, введеним перед зреченням Бенедиктом XVI, новообраний предстоятель виголошує наодинці молитву в капелі Паоліна, також розписаній Мікеланджело, і лише потім виходить до вірян.

Його появі передує фраза на латині "Habemus papam" - "У нас є Папа", яку вимовить кардинал-протодиякон француз Жан-Луї Туран. Новообраний понтифік назве своє папське ім'я, а також звернеться з першою промовою до присутніх на площі. !zn

Читайте також:

Конклав обирає 266-го Папу Римського

Під час виборів нового Папи в Сикстинській капелі "заглушать" зв'язок

Бенедикт XVI стане "почесним папою"