Колишній співробітник ЦРУ назвав вибухи у Бостоні "примітивним терактом" місцевого угрупування

16 квiтня 16:38

У Бостоні були задіяні примітивні вибухові пристрої. Нічого не вказує на масштабну підготовку міжнародної організації, як при теракті 11 вересня.

 

Теракт під час Бостонського марафону 15 квітня, швидше за все, організувало невелике місцеве угрупування. Про це в інтерв'ю Deutsche Welle сказав колишній співробітник ЦРУ, професор університету Бостона Джозеф Віппл.

"Це був досить таки примітивний теракт. За ним не стоїть така кропітка підготовка, як за терактами 11 вересня 2001 року у США, в Мадриді в 2004 році або вибухом в лондонській підземці у 2005 році. Тут, у Бостоні, були використані примітивні вибухові пристрої", - сказав він.

Колишній співробітник ЦРУ підкреслив, що у терористів не було мети вбити максимальну кількість людей. "Злочинці обрали таку подію, як традиційний марафон. Це, на мою думку, одна з вказівок на те, що вибухи - справа рук невеликого місцевого угрупування", - зазначив професор.

- Бомби, начинені шрапнеллю, навели на здогадку про цілі теракту в Бостоні

Віппл позитивно оцінює дії сил безпеки відразу після теракту. "Йде інтенсивне розслідування, пошук осіб, відповідальних за теракти. Сили безпеки вміло взаємодіють. І вони не озвучують поспішні висновки", - сказав він.

Колишній співробітник ЦРУ згоден з заявою президента США Барака Обами, що злочинців буде знайдено. "Так, цілком. ФБР й інші спецслужби мають виняткові можливості", - вважає він.

"Абсолютної безпеки не буває, це утопія. І завжди знаходяться злочинці, які готують теракти. Багатьох вдається заздалегідь виявити і зупинити, але не всіх", - констатував професор.

Вибухи в Бостоні пролунали біля фінішної межі марафону 15 квітня. Як мінімум три людини загинули, понад 140 постраждали. Стан 17 поранених оцінюється як критичний. За даними поліції, дві бомби були закладені у сміттєвих ящиках на відстані 50-100 метрів один від одного. !zn

Читайте також:

Українка фінішувала на Бостонському марафоні за 15 хвилин до теракту

Найбільший теракт у США після 9/11: ФБР вивчає кадри, що відобразили момент вибухів

Українців серед загиблих у теракті в Бостоні немає