КНДР закрила громадянам Південної Кореї доступ у спільну промзону у Кесоні

03 квiтня 08:38

КНДР заборонила в'їзд фахівцям з Південної Кореї у спільну індустріальну зону Кесон, ситуацію в якій зазвичай розглядають як барометр відносин між двома Кореями.

 

Влада КНДР закрила південнокорейським робітникам доступ до спільної промислової зони Кесон. Громадянам, які працюють там, дозволили повернутися додому.

"Уряд Південної Кореї глибоко шкодує про заборону на в'їзд і закликає до негайного скасування цього рішення", - заявив представник міністерства з об'єднання.

Промислова зона Кесон - це спеціальний адміністративний регіон у КНДР, відокремлений від міста Кесон в 2002 році і розташований неподалік від демілітаризованої зони. У ньому знаходяться близько 120 підприємств, де працюють понад 50 тисяч північнокорейців і кілька сотень південнокорейських фахівців, яким для проїзду в зону щодня видається спеціальний пропуск.

Кесон є одним з основних джерел доходу для КНДР (за даними Сеула, 2 млрд доларів щорічно) і ситуація там, за словами аналітиків, є барометром відносин між двома Кореями.

Втім, нинішню ситуацію не можна назвати безпрецедентною. У березні 2009 року Пхеньян вже забороняв південнокорейським фахівцям в'їзд до зони через спільні навчання Південної Кореї і США. Однак та заборона була досить короткочасною.

Влада Південної Кореї вважає що заводи, які знаходяться на території індустріальної зони Кесон, продовжують працювати. Однак вони сприйняли рішення керівництва КНДР як черговий прояв зростаючої напруги на Корейському півострові.

Нагадаємо, напередодні офіційний Пхеньян заявив, що відновить роботу ядерного центру у Йонбені, зокрема, заводу зі збагачення урану і ядерного реактора.

30 березня КНДР заявила, що відносини між Північчю і Півднем перебувають "у стані військового часу". !zn