КНДР витратила на ядерні випробування гроші, на які могла б перемогти голод

11 квiтня 17:31

1,5 мільярда доларів було витрачено на розвиток північнокорейської ядерної програми і проведення третього підземного ядерного випробування в лютому поточного року.

 

Витрати Північної Кореї на розвиток ядерної і ракетної програм вже перевищили 3,24 мільярда доларів. Цього вистачило б, щоб на три роки забезпечити запасами маїсу населення КНДР, якому загрожує голод. Такі дані з посиланням на експертів наводять південнокорейські і японські ЗМІ.

Так, відповідно до оцінки, проведеної фахівцями південнокорейського міністерства оборони, витрати Пхеньяну на розробку та вдосконалення ракетних технологій і відповідної інфраструктури склали приблизно 1,74 мільярда доларів. Ще близько 1,5 мільярда доларів було витрачено на розвиток північнокорейської ядерної програми і проведення третього підземного випробування в лютому поточного року.

Зокрема, близько 840 мільйонів доларів витрачено на розробку балістичних ракет, а 600 мільйонів доларів - на зведення стартового майданчика для ракет дальньої дії. Ще близько 150 мільйонів доларів пішло на будівництво науково-дослідницьких центрів та установ. Як відзначають представники південнокорейського військового відомства, коштів, витрачених КНДР на ядерну і ракетну програми, вистачило б для закупівлі 10,66 мільйона тонн кукурудзи, що співвідносно з трьохрічним запасом цього злаку.

Варто відзначити, що Північна Корея з 90-х років отримує гуманітарну допомогу від ООН і КНР. Також з 1957 року громадянам КНДР заборонено торгувати крупою, тому вони змушені отоварювати талони. Наприклад, у 2012 році за талонами корейці могли отримати до 400 грамів їжі на день, причому влітку норма зменшується до 335 грамів.

Як повідомлялося, на початку квітня з'явилися припущення, що Північна Корея може здійснити тестовий запуск балістичної ракети середньої дальності типу "Мусудан". Вважається, що дальність польоту ракети становить близько 3-4 тисяч кілометрів. Крім цього, висловлювалися припущення, що Пхеньян може здійснити запуск відразу декількох ракет типу "Скад" і "Нодон" з різних майданчиків на території країни у разі невдалого пуску балістичних ракет типу "Мусудан".

У свою чергу, міністр закордонних справ Південної Кореї Юн Бен Се заявив, що Пхеньян готовий до запуску балістичних ракет "у будь-яку хвилину". Раніше в четвер японське агентство Кіодо повідомило про те, що в стартове положення наведена як мінімум одна пускова установка для ракет типу "Мусудан". !zn

Читайте також:

У Північній Кореї скасовано мобілізацію резервістів: їх перекинули на виробництво добрив

Сусіди КНДР завмерли в тривожному очікуванні запуску ракети, яка полетить невідомо куди

Північну Корею звинувачують у нагнітанні напруженості заради отримання допомоги