КНДР "нарощує військову міць" за допомогою "фотошопу", ставши посміховиськом для Заходу

28 березня 14:53

Поширені владою Північної Кореї світлини з військових навчань виявилися фальшивками - половина десантних катерів на них була домальована у "photoshop". Викритий обман породив на Заході хвилю пародій і "фотожаб" на Кім Чен Ина.

 

В той час, як Рада безпеки ООН розмірковує, наскільки ймовірний початок ядерної війни на Корейському півострові, світ не знає, наскільки реальна у цілому бойова міць войовничої КНДР. В черговий раз замислитися про реальність погроз північнокорейців змусив прокол місцевих журналістів. Ті, хизуючись видовищними фотографіями з нещодавніх навчань північнокорейського морського десанту, підсунули підробку з "фотошопу".

Фоторепортаж з навчань 26 березня опублікувало на своєму сайті Центральне телеграфне агентство Кореї. Заодно північнокорейські журналісти передали світлини міжнародним інформагентствам, ті з готовністю їх розповсюдили, але незабаром були змушені знімати публікації, оскільки помітили обман.

На знімку висадження десанту на берег з катерів на повітряній подушці кілька таких судів виявилися несправжніми. На кадрі, який захопив частину берега, є вісім катерів: три мчать на віддалі, три у білих хмарах бризок на підході і ще два випускають на берег солдатів. Але, придивившись, експерти зрозуміли, що як мінімум три з цих катерів є копіями сусідніх.

Наприклад, ті два судна, що наближаються до берега, видно, що вони ідентичні, зауважує The Atlantic. Така ж ситуація і з двома найдальшими катерами. А той десантний повітряхід, що на знімку розташований ліворуч за інших, хоч і не зрозуміло, з чого скопійований, але очевидний сам факт підробки: межі силуету катера каламутні, "брудні" і не збігаються за кольором з фоном.

Але головне, на інших знімках тієї ж ділянки берега, зроблених через кілька хвилин, біля краю води видно шість катерів. "Що трапилося з ще двома?" - запитує The Daily Mail.

"Як правило, навіть поверхове вивчення їхніх (агентства ЦТАК) фотографій за допомогою наших програм дозволяє виявити підробки. Щоправда, останнім часом вони освоїли Photoshop", - розповів The Telegraph фоторедактор агентства AFP Ерік Бередет.

Британську газету настільки потішила тема північнокорейського "фотошопу", що вона опублікувала підбірку попередніх витівок ЦТАК упереміш з "фотожабами" на Кім Чен Ина - акомпанує The Rolling Stones, що разом з "Челсі" піднімає Кубок європейських чемпіонів і летить на Місяць в американському скафандрі. "Вгадайте, які фото підробили ми, а які ЦТАК!" - жартує The Telegraph. !zn

Читайте також:

Армія КНДР отримала наказ готуватися до ракетного удару по США

Північна Корея розповіла про повсюдний голод у країнах Заходу

Північна Корея показала ролик з Бараком Обамою у вогні ядерного вибуху