КНДР готується провести в 2013 році ще одне або два ядерних випробування, ЄС розробив проект санкцій

15 лютого 22:56

КНДР таким чином хоче натиснути на США, щоб ті пішли на поступки і відмовилися від своєї політики щодо Північної Кореї.

 

Північна Корея готується провести в 2013 році ще одне або два ядерні випробування. Про це інформує Reuters з посиланням на обізнане джерело. Повідомляється, що нібито про нові випробування північнокорейське керівництво повідомило владі Китаю. Крім того, ще цього року можуть бути випробувані нові ракети, здатні нести ядерний заряд.

"Все готово. Четверте і п'яте ядерні випробування і запуски ракет можуть бути проведені вже цього року", - сказало джерело, додавши, що четверте ядерне випробування може бути набагато сильнішим третього, близько десяти кілотонн у тротиловому еквіваленті.

За словами джерела, КНДР таким чином хоче натиснути на США, щоб ті пішли на поступки і відмовилися від своєї політики щодо Північної Кореї.

Разом з тим, як повідомляє ІТАР-ТАРС, Євросоюз розробив проект нових санкцій проти КНДР після проведених Пхеньяном ядерних випробувань. Як повідомив 15 лютого європейське джерело, питання про прийняття цих санкцій буде обговорюватися 18 лютого на засіданні Ради ЄС на рівні глав МЗС у Брюсселі.

"Йдеться про заборону на торгівлю технікою подвійного призначення, системами і матеріалами, які можуть бути використані для створення компонентів балістичних ракет, зокрема, кількома видами алюмінію", - зазначило джерело.

Очікується, що ЄС також введуть повну заборону на торгівлю з КНДР золотом і діамантами та на придбання цінних паперів, випущених центробанком цієї країни. Нові санкції також повинні включати повну заборону на відкриття філій європейських банків на території КНДР або північнокорейських банків на території Євросоюзу.

12 лютого Північна Корея провела своє третє підземне ядерне випробування на полігоні Пхунгери на північному сході країни. Передбачається, що потужність підземного вибуху становила від шести до семи кілотонн. Раніше Пхеньян провів два ядерних випробування - в 2006 і 2009 роках. !zn

Читайте також:

Пентагон визнав КНДР серйозною загрозою для США

КНДР погрожує новими ядерними випробуваннями: Ми запустимо ракети або помремо

Україна як голова ОБСЄ закликала КНДР припинити ядерні випробування

У КНДР показали ролик про те, що залишиться від США після ракетного удару