Китай не відмовиться від політики "одна сім'я - одна дитина"

11 березня 11:44

Політика "одна сім'я - одна дитина" реалізується у КНР з 1980-х років для контролю зростання кількості населення, при цьому в останні роки у діючий регламент вносяться уточнення.

 

КНР посилить контроль у сфері народжуваності і не відмовиться від політики "одна сім'я - одна дитина", заявив у понеділок у Пекіні заступник глави канцелярії Комітету з реформування центральних органів влади Ван Фен.

У неділю, 10 березня на розгляд Всекитайських зборів народних представників представили проект реформи Держради КНР, який передбачає скорочення відомств. Зокрема, планується об'єднати Держкомісію зі здоров'я і планування сім'ї та МОЗ.

"Затверджена китайським урядом політика планування народжуваності залишиться незмінною", - заявив чиновник, коментуючи проект реформи. Він пояснив, що "КНР - країна з великим населенням, в якій існує проблема взаємозв'язку великої чисельності населення та обмеженості ресурсів".

За його словами, державна політика в цьому питанні може бути лише "посилена". "Ми посилимо вимоги до роботи відповідальних на місцях відомств", - запевнив Ван Фен.

Політика "одна сім'я - одна дитина" реалізується в КНР з 1980-х років для контролю зростання кількості населення, при цьому в останні роки в діючий регламент вносяться уточнення. На сьогоднішній день у низці міст мати другу дитину дозволено парам, в яких кожен із батьків є єдиною дитиною. У деяких сільських районах дозволяється народити другу дитину родинам, де першою народилася дівчинка. Разом з тим, навіть ті, хто формально має право на народження другої дитини, повинні пройти ряд бюрократичних процедур, щоб отримати на це офіційний дозвіл. Порушників демографічної політики обкладають високим штрафом, регулярно стає відомо про те, що місцеві чиновники змушують жінок, які зважилися на другу дитину, до абортів на пізніх термінах вагітності. Єдиною можливістю обійти чинний порядок стає народження дитини за кордоном, що широко практикується забезпеченими китайськими сім'ями. !zn

Читайте також:

Чисельність населення Китаю досягла 1,34 мільярда людей

Китайці за тиждень новорічних вихідних витратили в магазинах більше 85 мільярдів доларів

Населення Землі вже у жовтні досягне 7 млрд людей

У Китаї сповільнився темп зростання населення: всього 74 млн осіб за 10 років