Китай лякає сусідів: армія близька до виконання "історичної місії"

05 березня 12:48

Керівництву країни і партії потрібна підтримка в особі військових - і для підтримки власного авторитету всередині КНР, і для залякування сусідів, з якими регулярно виникають територіальні суперечки.

 

Сесія Всекитайських зборів народних представників, під час якої має відбутися передача влади новому, п'ятому, поколінню політиків, стартувала у Пекіні з виступу прем'єра Вень Цзябао. Все добре - такий лейтмотив доповіді глави уряду. Але кілька зроблених ним заяв таки змусили насторожитися, якщо не самих китайців, то решту світу точно.

"Досягнутий прогрес у підвищенні боєздатності армії. Управління китайськими збройними силами стало більш скоординованим, вони стали більш передовими, сучасними, професійними. Зросла здатність армії дотримуватися своєї історичної місії в цей новий період і виконати низку складних завдань", - йдеться в доповіді прем'єр-міністра КНР, зачитаній 5 березня у Пекіні. Офіційний текст доповіді англійською мовою публікує The Wall Street Journal.

Що за історичну місію покладено на китайську армію, Вень Цзябао не пояснив: чи то нарпредам і народу й без того все зрозуміло, чи то щоб змусити понервувати закордон. Останнє вдалося. Так, російське інформагентство "Інтерфакс" заяву китайського прем'єра сприйняло мало не як загрозу. "Китайська армія готується до виконання своєї історичної місії" - свідчить заголовок повідомлення.

Навряд чи в протокольній заяві Вень Цзябао був якийсь натяк на агресію. У будь-якому разі, не більшою мірою, ніж у прощальній промові голови Ху Цзіньтао. Той у листопаді 2012 року закликав модернізувати китайські ЗС, нарощувати їхню міць і підготувати до локальних конфліктів "в умовах інформатизації".

Втім, і без жодних заяв військова стратегія Китаю може насторожити, варто поглянути на оборонний бюджет країни. У 2013 році зростання військових витрат в Китаї складе 10,7% і досягне 720, 2 млрд юанів або 115,6 млрд доларів, повідомляє Xinhua. Торік зростання цієї статті бюджету дорівнювало 11,2%, витрати становили 106,4 млрд доларів. Таким чином, Китай зберігає за собою другу позицію у рейтингу країн за величиною військових витрат.

Перше місце за цим показником залишається за США - близько 633 млрд доларів у 2013 році. Військовий бюджет РФ на 2013 рік запланований на рівні 70 млрд доларів.

Додаткові кошти будуть потрібні, у першу чергу, для оснащення армії новітніми зразками озброєння. Окрім того, заплановано будівництво об'єктів інфраструктури тилу, збільшення витрат на утримання армії: зросте постачання військовослужбовців, заплановано поліпшення умов життя і несення служби. Також, на збройні сили КНР планується покласти низку традиційно непрофільних функцій, таких як боротьба з тероризмом, миротворчість, участь у боротьбі з НС та ліквідації наслідків, на що теж потрібні гроші.

The New York Times, у китайської армії є ще одне, приховане завдання, яке виправдовує постійне підвищення військових витрат. Керівництву країни і партії потрібна підтримка в особі військових - і для підтримки власного авторитету всередині КНР, і для залякування сусідів, з якими регулярно виникають територіальні суперечки.

У цілому ж завершальний виступ Вень Цзябао виявився за формою очікуваним: все гаразд, все за планом. Наприклад, за останні п'ять років ВВП виріс майже у два рази, річний приріст становить 9,3%; середній рівень доходу населення зріс на 8,8-9,9%; витрати на освіту досягли 4% від ВВП і взагалі, Китай успішно протистояв світовій кризі. А ще - зросли внутрішні сили для соціально-економічного розвитку, дипломати домоглися значного прогресу, продовжується реалізація стратегії підйому країни силами науки і освіти, поглибилася адміністративна реформа, ну і нарешті, протягом останніх п'яти років на перше місце незмінно ставилися народні інтереси.

Найбільш цікаві заяви китайського керівництва слід шукати серед тих, що робляться в менш формальних умовах. Наприклад, на пленумі ЦК Комуністичної партії Китаю, що відбувся незадовго до відкриття нинішньої сесії парламенту, генсек і майбутній голова Сі Цзіньпін попередив товаришів, що партія зможе зберегти владу, тільки якщо її члени будуть тверді у своїх переконаннях: "Чому розпався Радянський Союз? Чому повалилася КПРС? Вона не була вірна своїм ідеалам, коливалася. Врешті-решт достатньо було Горбачову оголосити про розпуск СРСР, і велика партія зникла".

Подібні заяви можуть служити індикатором незмінності курсу КНР і відсутності передумов для лібералізації політичної системи. "Сі Цзіньпін хоче показати, що рука партії тверда, ніяких коливань ні вправо, ні вліво не буде, - каже директор Інституту країн Азії і Африки МДУ Андрій Карнєєв. - КНР не відмовляється від своїх прапорів, збереже вірність будівництву "соціалізму з китайською специфікою". !zn

Читайте також:

США і Китай розв'язали віртуальну війну

Китай випустив глобуси, на яких присвоїв собі майже все Південно-Китайське море

У цьому році Януковича збираються знову відправити в Китай

Північна Корея показала ролик з Бараком Обамою у вогні ядерного вибуху