Кіпріоти вишикувалися в черги до банкоматів знімаючи з рахунків всі заощадження

17 березня 08:59

Жителі острова приголомшені рішенням Єврогрупи обкласти разовим податком депозити в банках. Зняти готівку через банкомати не виходить: одні не працюють, а в інших видають обмежену суму. У багатьох банкоматах гроші вже закінчилися.

 

Кіпріоти приголомшені рішенням Єврогрупи обкласти разовим податком депозити в банках - 6,75% на вклади до 100 тисяч євро і 9,9% більше цієї суми. Рішення стало частиною затвердженого пакету фінансової допомоги Євросоюзу Кіпру і прямо порушило обіцянку влади про те, що вклади в банках заради наповнення бюджету не чіпатимуть.

Кіпріоти поспішають зняти гроші з рахунків і з ранку суботи почали збиратися біля банкоматів, оскільки відділення банків закриті до вівторка. Біля банкоматів утворилися черги, однак дуже швидко вкладники виявили, що одні банкомати не працюють, а в інших можна зняти не більше 600 євро. За даними кіпрського телебачення, через кілька годин сума, яку могли зняти в банкоматі, була знижена до 200 євро. При цьому в багатьох банкоматах гроші вже закінчилися. Генеральний директор Центрального кооперативного банку Еротокритос Хлоракиотис повідомив, що в суботу вранці були заморожені онлайн-системи обслуговування клієнтів.

На Кіпрі податок викликав шок, проте міністр фінансів країни Міхаліс Сарріс назвав цю міру "історично важким, але відповідальним рішенням". Обурені кіпріоти і вимогою Єврогрупи, щоб рішення набуло чинності вже у вівторок, коли після вихідних і свят відкриються банки, і вкладники не могли до цього зняти гроші.

Член ради директорів Європейського центробанку від Німеччини Йорг Асмусен вважає оподаткування заощаджень на Кіпрі "відповідним" заходом, "спеціально розрахованим" для ситуації в кіпрській економіці. ЗМІ відзначають, що німецький міністр фінансів Вольфганг Шойбле закликав урізати депозити ще більше - на 40%. !zn

Читайте також:

Агентство S&P попередило про загрозу дефолту Кіпру

Україна в 2012 році виплатила "інвесторам" з Кіпру 29,1 млрд грн.

Швейцарії поставили "податковий" ультиматум

Ще один "податковий рай" зникне: Кайманові острови відкривають фінансові таємниці