Кіпр поки не зміг домовитися з Росією про порятунок своєї економіки

20 березня 13:04

Перший раунд переговорів про виділення Кіпру "антикризового" кредиту не увінчався успіхом.

 

Міністри фінансів РФ і Кіпру на переговорах у Москві поки не прийшли до остаточного рішення про фінансову підтримку Кіпру. Про це повідомив 20 березня глава Мінфіну Кіпру Міхаліс Сарріс.

"Це була дуже гарна перша зустріч, були дуже конструктивні і чесні переговори. Ми розуміємо, наскільки важка ситуація, і продовжимо переговори, щоб знайти рішення, яке дозволить нам отримати підтримку від Росії", - сказав Сарріс. За його словами, переговори будуть продовжені. Він додав, що Кіпр сподівається отримати допомогу від Росії.

Глава Мінфіну Кіпру додав, що кіпрська делегація перебуватиме у Москві, поки не досягне угоди. "Ми будемо тут, поки не досягнемо угоди", - сказав він.

- Кіпр шукає порятунку від дефолту у Росії

Нагадаємо, у 2011 року Росія видала Кіпру урядовий кредит на 2,5 млрд євро, а в січні 2013-го Кіпр звернувся до Росії з проханням перенести термін погашення цього кредиту з 2016 на 2022 рік. Крім того, влітку 2012 року Кіпр звернувся до Росії з проханням надати новий кредит у розмірі 5 млрд євро.

У середині березня стало відомо, що Єврогрупа (об'єднання міністрів фінансів держав єврозони) погодилася виділити Кіпру 10 млрд євро фінансової допомоги за умови, що місцевий уряд залучить самостійно ще 5,8 млрд євро шляхом разового збору з банківських депозитів. План оподаткування депозитів викликав паніку і протести серед кіпрського населення, а також невдоволення з боку Росії, чиї громадяни, банки і компанії традиційно розміщують свої кошти на банківських рахунках на Кіпрі.

Увечері 19 березня 2013р. парламент Кіпру відкинув законопроект про стягнення одноразового збору з банківських депозитів. У випадку з депозитами розміром 20-100 тис. євро податок повинен був скласти 6,75%, а з вкладів понад 100 тис. євро - 9,9%.

Приїзд у Росію міністра фінансів Кіпру Міхаліса Сарріса в цій ситуації для кіпріотів мав стати "візитом надії", вважають "Ведомости". Кіпріоти намагатимуться не тільки обгооврити можливість реструктуризації російського кредиту (2,5 млрд євро на 4,5 року), але і запропонувати варіанти придбання активів, щоб отримати живі гроші. Так, Кіпру готовий допомогти Газпромбанк в обмін на ліцензію на видобуток природного газу на шельфі Кіпру.

Якщо Кремль погодиться надати всю суму, то Нікосія відмовиться від кредиту "трійки", вважає РБК daily. Все буде залежати від привабливості пропозиції - можливо, в рамках угоди росіяни погодяться купити проблемні банки. Але найбільш вірогідним видається варіант, що Нікосія хоче гарантувати собі підтримку обох сторін. !zn

Читайте також:

Парламент Кіпру проголосував проти податку на депозити

Міністр фінансів Кіпру перед поїздкою до Москви подав у відставку

Колишні чиновники НБУ оцінили український капітал на Кіпрі в 12-25 млрд доларів

Азаров запевнив, що в Україні зберігати гроші надійніше, ніж на Кіпрі