Кіпр переводить фінансову систему на надзвичайний стан, республіка за крок від дефолту

22 березня 08:41

S&P знизило довгостроковий кредитний рейтинг Кіпру, який переживає банківську кризу. На думку агентства, ні акціонери, ні уряд не здатні забезпечити банки необхідним капіталом. Уряд республіки вирішив ввести обмеження на рух капіталу через "надзвичайний стан" в економіці. Фінансова криза на Кіпрі загострилася.

 

Уряд Кіпру вводить обмеження на рух капіталу через "надзвичайний стан" в економіці - внесений на голосування до парламенту законопроект передбачає більше десятка заходів, повідомляють грецькі ЗМІ.

Закон надає міністрові фінансів і Центрального банку Кіпру повноваження щодо введення будь-яких обмежувальних заходів, у тому числі на рух капіталу, за необхідності та для захисту громадського порядку та безпеки.

У документі йдеться про "дуже критичну ситуацію", значний відтік депозитів загрожує дестабілізацією фінансової системи країни і самому існуванню кредитних установ.

Законопроект, зокрема, передбачає обмеження на зняття готівки; заборону на дострокове розірвання угод про вклади; обов'язкову реструктуризацію термінів погашення строкових депозитів; заборону або обмеження на відкриття нових рахунків; перетворення депозитів на поточних рахунках/вкладах у строкові вклади; заборону або обмеження щодо безготівкових операцій; обмеження на використання дебетових, кредитних та передплачених карток; заборону або обмеження на переведення в готівку чеків; обмеження на міжбанківські операції або операції в рамках однієї установи; обмеження за операціями з державними установами; обмеження на рух капіталів, платежі та перекази.

Також припускаються будь-які інші обмежувальні заходи, які міністр або голова Центрального банку вважають за необхідне ввести у сформованій ситуації в інтересах громадського порядку або громадської безпеки.

Тим часом, міжнародне агентство Standard & Рoor's знизило на один пункт - до ССС+ до ССС - довготривалий кредитний рейтинг Кіпру. Прогноз за рейтингом негативний. На думку агентства, ні акціонери, ні уряд не здатні забезпечити банки необхідним капіталом.

Після того, як парламент острівної республіки не схвалив план Єврогрупи щодо введення збору з банківських вкладів, надання країні фінансової допомоги знаходиться під великим питанням.

Європейський центральний банк заявив, що згоден гарантувати надання екстреної допомоги кіпрським банкам лише до понеділка 25 березня. Згідно з заявою ЄЦБ, після цього кошти надійдуть до розпорядження банків лише за умови узгодження програми Євросоюзу і МВФ щодо стабілізації економіки Країни.

Тим часом Кіпр остаточно відмовився від ідеї вводити податок на банківські вклади. Тепер у республіки залишилося всього три дні, щоб знайти альтернативний спосіб зібрати близько 6 мільярдів євро.

До обговорення нового "плану порятунку", що передбачає розділення другого найбільшого банку країни, введення обмежень на фінансові транзакції і створення інвестиційного фонду "солідарності", парламент Кіпру приступить у п'ятницю, 22 березня. Варто відзначити, що план не узгоджений з Євросоюзом - Брюссель отримує мало інформації з Нікосії.

Згідно з представленими законопроектами, банк Laiki пропонується розділити на "проблемний" і "хороший", передавши у перший всі великі депозити. В результаті "хороший" Laiki зможе продовжити роботу, вклади до 100 тисяч євро будуть захищені, він може бути об'єднаний з Bank of Cyprus. В той же час великі вкладники та інші кредитори "поганого" банку можуть втратити свої кошти (за даними The Financial Times, списання складе 40%).

У свою чергу уряд, згідно з планом, отримує право обмежувати безготівкові розрахунки, а також переведення в готівку чеків і зняття готівки з банківських рахунків. Крім того, він зможе переводити поточні рахунки в термінові банківські депозити.

Нарешті, проект створення "фонду солідарності" передбачає, що місцевий Центробанк внесе в нього виручку від продажу золотих резервів, свою допомогу надасть кіпрська церква, яка запропонувала уряду закласти приналежну їй нерухомість. Церква є одним з найбільших інвесторів в місцеву економіку. Їй належать частки у Bank of Cyprus і Hellenic Bank, а також готелі, земля і пивоварна компанія Keo.

У фонд також будуть надходити кошти від розробки родовищ природного газу, добровільні внески, він зможе випускати акції та облігації. Кіпр веде переговори про залучення до фонду коштів із Росії.

Новий план повинен скоротити загальну вартість порятунку банківської системи Кіпру і підтримати найбільший у країні Bank of Cyprus. В результаті сума, яку повинен буде зібрати сам острів для операції порятунку, може скоротитися до 3,5 мільярда євро з раніше оголошених 5,8 мільярда.

Проте з цього випливає, що реструктуризація банківської системи Кіпру піде стандартним шляхом, "в неіноваційному і найбільш неприємному форматі". Причому депозити розміром більше 100 тисяч євро в кіпрських банках очікує тривале заморожування під ризиком більшого списання, ніж "податкові" 9,9% і 12,5%.

Кіпрські видання, між тим, повідомили, що держсекретар США Джон Керрі подзвонив міністру фінансів Кіпру Міхалісу Саррісу і запропонував допомогу в порятунку провідних банків республіки в обмін на контроль над газовими родовищами у винятковій економічній зоні Кіпру - Середземному морі.

За даними ЗМІ, в обмін на допомогу Вашингтон запропонував Нікосії не тільки віддати кіпрський газ, але і ввести 15-відсотковий одноразовий податок на всі іноземні депозити. У держдепартаменті США інформацію про переговори з Нікосією на цю тему спростували. !zn

Читайте також:

Парламент Кіпру відклав порятунок економіки, Європа дала республіці час до понеділка

Кіпр підтвердив готовність поділитися з Росією родовищами і банками

Влада Кіпру пообіцяла не чіпати вклади іноземців

Банківські канікули на Кіпрі продовжили ще на п'ять днів