Кіпр остаточно відмовився від ідеї податку на депозити

22 березня 09:00

Влада Кіпру остаточно відмовилася від ідеї ввести одноразовий збір з рахунків в місцевих банках.

 

Уряд Кіпру відмовився від ідеї податку на депозити, заявив голова парламенту Яннакі Оміру після наради у президента Нікоса Анастасіадіса.

"Ми не обговорюємо скорочень і не повертаємося до скорочень", - сказав спікер, який очолює одну з опозиційних парламентських партій.

Він закликав громадян зберегти атмосферу єдності та рішучості, підтримати ініціативи і рішення, які прийняті політичним керівництвом у четвер і будуть прийматися у найближчі дні.

Як повідомлялося, раніше у четвер на Кіпрі завершилося засідання уряду, присвячене виходу країни з кризи. Лідери парламентських партій Кіпру після зустрічі з президентом країни Анастасіадісом погодилися створити спеціальний фонд (Solidarity Fund) як гарантію для отримання фінансової допомоги.

Інформацію про створення спецфонду пізніше підтвердив спікер кіпрського уряду Крістос Стіліанідес. Представник правлячої партії Кіпру Disy Авероф Неофіту пояснив, що фонд буде створено на основі держактивів, а його кошти підуть на випуск держоблігацій.

Подробиці нового плану кіпрської влади щодо виведення країни з кризи ще невідомі. Введення збору з депозитів на Кіпрі було однією з ключових умов отримання Нікосією антикризового кредиту від ЄС в 10 мільярдів євро, однак кіпрський парламент 19 березня проголосував проти "банківського податку". У свою чергу, Європейський центробанк пообіцяв, що після 25 березня припинить фінансувати кіпрські банки, якщо до цього терміну влаа острівної держави не визначиться з програмою стимулювання економіки.

Кіпрський збір з депозитів викликав паніку серед місцевого населення, яке починає нестачу брак готівки. Кіпрські банки закриті з початку поточного тижня, оскільки влада побоюється масового відтоку коштів з рахунків. Очікується, що фінансові організації не відновлять роботу до 26 березня. !zn

Читайте також:

Парламент Кіпру відклав порятунок економіки, Європа дала республіці час до понеділка

Кіпр підтвердив готовність поділитися з Росією родовищами і банками

Влада Кіпру пообіцяла не чіпати вклади іноземців

Банківські канікули на Кіпрі продовжили ще на п'ять днів