Кількість поранених у результаті теракту в Бостоні зросла до 176

16 квiтня 18:50

Влада США назвала уточнену кількість постраждалих у результаті двох вибухів. Поліція вважає, що могли спрацювати саморобні бомби невеликої потужності, закладені на відстані 50-100 метрів один від одного.

 

Число поранених у результаті теракту, здійсненого під час марафону в американському місті Бостон, зросло до 176, повідомляє у вівторок телеканал CNN з посиланням на поліцію. Раніше повідомлялося про 152 постраждалих.

Два вибухи прогриміли в понеділок в Бостоні під час міжнародного марафону. Загинуло три людини. За даними ЗМІ, щонайменше вісім людей перебувають зараз у критичному стані.

Поліція вважає, що могли спрацювати саморобні бомби невеликої потужності, закладені на відстані 50-100 метрів один від одного і приведені в дію дистанційно за допомогою мобільного телефону. Розслідуванням НП керує ФБР.

"Поки немає ніяких затриманих", - сказав комісар бостонської поліції Едвард Девіс. Відповідаючи на питання про те, чи взяв хтось відповідальність за те, що трапилося, він відповів, що такої інформації у нього немає.

- Найбільший теракт у США після 9/11: ФБР вивчає кадри моментів вибуху

Вибухові пристрої було приведено в дію 15 квітня близько 14:50 за місцевим часом (21:50 за київським часом). До того моменту велика частина з 23 тисяч учасників марафону вже фінішувала, на дистанції знаходилося лише близько чверті від загальної кількості заявлених бігунів.

Намагаючись визначити зловмисника або зловмисників, експерти аналізують особливості вибухових пристроїв. Малопотужні бомби було начинено порохом, а також кульковими підшипниками та іншими вражаючими елементами.

Начинка вибухових пристроїв у вигляді димного пороху, а не пластикової вибухівки, а також вміст вражаючих елементів дозволяє зробити два висновки. Перший - пристрої виготовлено ручним способом. І, що важливо, злочинець або злочинці прагнули не вбити, а саме покалічити максимальну кількість людей.

З'явилися перші робочі версії події. За однією з них, вибухи - справа рук ісламістів, які нерідко здійснюють свої злочини на святкові дати. 15 квітня в штаті Массачусетс відзначали День патріота, приурочений до битв при Лексінгтоні і Конкорді в ході війни за незалежність США.

За іншою версією, зловмисник або зловмисники належать до екстремістів правого крила, наприклад, це могли бути антиурядові і антиподаткові активісти: 15 квітня в США - день сплати податків.

Досі жодна терористична організація не взяла на себе відповідальність за вибухи в Бостоні. При цьому висловилися представники угрупування "Техрік Талібан і Пакистан (Рух талібів Пакистану). Вони заявили, що атаки на американців і їх союзників вважають правою справою, але до цього теракту відношення не мають. !zn

Читайте також:

Колишній співробітник ЦРУ назвав вибухи в Бостоні "примітивним терактом" місцевого угрупування

Бомби, начинені шрапнеллю, навели на здогадку про цілі теракту в Бостоні

Українка фінішувала на Бостонському марафоні за 15 хвилин до теракту