Каталонія проголосила себе суверенним суб'єктом у складі Іспанії

24 сiчня 10:04

Незважаючи на те, що документ є швидше символічною, ніж юридичною постановою, він створює прецедент, на підставі якого може бути проведений референдум про відділення.

 

Парламент Каталонії більшістю голосів прийняв декларацію про проголошення цього іспанського регіону "суверенним політичним і правовим суб'єктом". Прихильники відділення автономії від Іспанії вважають документ першим серйозним кроком до своєї мети. Так, декларація передбачає проведення референдуму про незалежність Каталонії.

"Це історичне голосування. Може, воно й не вирішить наші проблеми за 24 години, але воно поведе нашу країну до її цілі", - відзначив глава каталонського уряду Артур Мас.

У той же час кроки, подібні до референдуму про незалежність регіону, прямо заборонені іспанською конституцією.

"Більшість каталонців не хочуть незалежності, не хочуть відділення. Ви кидаєте виклик іспанському уряду", - заявила лідер Каталонської народної партії Алісія Санчес Камачо.

Опитування, дійсно, показують, що кількість прихильників незалежності знижується. На тлі важкої кризи каталонці побоюються, що відділення лише посилить проблеми.
Хоча зі свого боку, сепаратисти впевнені, що незалежність оздоровить у першу чергу саме фінанси - завдяки звільненню від виплат на користь Мадрида.

Зазначимо, що в листопаді 2012 року в іспанській Каталонії на регіональних парламентських виборах перемогли сепаратисти: чотири партії, які виступають за відділення Каталонії від Іспанії, отримали більшість у місцевому парламенті, що складається зі 135 депутатів. !zn

Читайте також:

Каталонський муніципалітет вирішив відокремитися від Іспанії через заборону рідної мови

В Барселоні більше мільйона людей вийшли на демонстрацію з вимогою надати Каталонії автономію

Іспанія запитала у Європи 39,5 млрд євро допомоги

Влада Іспанії відмовилася від переговорів з ЕТА про розпуск угруповання