Кандидати в президенти Франції відчайдушно намагаються мобілізувати електорат – Bloomberg

18 квiтня 16:30

До першого туру виборів залишилося 5 днів.

 

Виборчі кампанії кандидатів у президенти Франції виходять на рішучий ривок за п'ять днів до першого туру виборів. Основні кандидати намагатимуться максимально мобілізувати свій електорат, щоб зачепитися за другий тур, пише Bloomberg.

Більшість кандидатів має близько 20% підтримки, а число тих, хто не визначився, перевищує 30%. У такій ситуації, зазначає видання, для кандидатів головне довести своєму електорату саму можливість виходу в другий тур. Це зуміли центрист Еммануель Макрон, ультраправа Марін Ле Пен, "республіканець" Франсуа Фійон і крайній лівий Жан-Люк Меланшон.

Незважаючи на відрив у кілька відсотків перших двох кандидатів, при такій кількості невизначених шанси пройти є у всіх. Кандидати сподіваються завоювати нових прихильників, не втративши головні принципи своїх кампаній. Для Ле Пен це вихід з Євросоюзу і закриття кордонів, а для Меланшона – перегляд умов угоди з Євросоюзом, включно з єдиною валютою.

При цьому кандидати не перестають здійснювати політичні атаки один на одного, що вносить ще більшу невизначеність.

Однією з найбільш певних речей у невизначеності французьких виборів залишається перемога Макрона у другому турі, якщо він у нього вийде. Центрист являє собою прийнятну альтернативу для більшості французів і має значно менший антирейтинг, ніж інші кандидати.

Нагадаємо, що опитування після "великих дебатів", які відбулися увечері 4 квітня, несподівано показали, що лівий кандидат Жан-Люк Меланшон був найпереконливішим в ефірі. Меланшон зміг завоювати підтримку 25% глядачів дебатів, тоді як Еммануель Макрон отримав 21% підтримки.

Як повідомлялося, лідер партії "Вперед" Еммануель Макрон став кращим в ході перших передвиборних дебатів у Франції, свідчать дані опитування, проведеного компанією Elabe за замовленням інформаційного телеканалу BFMTV.

Більше про вибори у Франції читайте у статті Надії Коваль "Хто зробить Францію новою?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".