Кандидат на посаду голови ЦРУ відстоює право на вбивство американців за допомогою безпілотників

08 лютого 12:25

Кандидат на посаду нового глави ЦРУ Джон Бреннан на слуханнях в сенаті щодо затвердження його кандидатури виступив на захист використання американцями безпілотних літальних апаратів. Він заявив, що США використовують дрони тільки як останній засіб і намагаються мінімізувати втрати серед мирного населення.

 

У Сенаті США виступив кандидат на пост глави ЦРУ Джон Бреннан, з чиїм ім'ям пов'язують відстріл із безпілотників ймовірних спільників бойовиків і підозрюваних в тероризмі. Ветерана спецслужб, готового відповісти на всі гострі питання, зупиняли п'ять разів за перші півгодини, після чого поліцейських попросили вивести із зали протестуючих з плакатами "Зупиніть вбивцю з ЦРУ".

Бреннан вважається ідеологом програми вбивства ймовірних терористів за допомогою безпілотників, тому йому довелося відповідати на прямі питання з приводу цієї програми. Зокрема, його запитали про загибель Анвара аль-Авлакі - імама, який народився в Америці і вважався ідеологічним лідером "Аль Каїди на Аравійському півострові". Разом з імамом-американцем був убитий його син.

Відповідаючи на питання про використання безпілотників, Бреннан підкреслив, що в американців склалося неправильне враження про те, коли ЦРУ вдається до цих заходів: "Я ніколи не вважав, що краще вбити терориста, ніж заарештувати".

Але, наприклад, Анвара аль-Авлакі, убитого в Ємені, затримати не було можливості. "Є області в Ємені, які не патрулюються і недоступні правоохоронцям та спецслужбам", - повідомив він.

Кандидат на посаду голови ЦРУ відповів на питання про тортури, які були легалізовані адміністрацією Буша. Бреннан зізнався, що знав про використання "додаткових методів допиту", протистояв їм і запевнив, що такі практики будуть припинені. "Я не робив кроків, щоб зупинити використання таких методів. Я не був серед керівників цієї програми", - сказав він.

Але, за словами рекомендованого Білим домом глави ЦРУ, він говорив колегам, що не вживає таких заходів як імітація утоплення. Втім, Бреннан вже давав такого роду пояснення раніше, на що сенатор-республіканець Джон Маккейн, який сам пережив тортури, будучи полоненим у В'єтнамі, припустив, що кандидат у глави ЦРУ не надто боровся проти таких методів.

Коли сенатори знову повернулися до програми використання безпілотників, за якою, згідно з документами, опублікованими напередодні, Білий дім давав дозвіл без суду і слідства на ліквідацію американців за межами США, якщо вони підозрюються в терористичній діяльності. Цього разу сенатори поскаржилися, що їм досі не надали повної інформації про те, де проводяться подібні точкові удари з безпілотників.

Бреннану довелося відповісти, що досі питання того, які саме відомості про цю програму повинні бути поширені, залишається нез'ясованим. "Що ми повинні зробити - так це пропрацювати прозорість таких тем, але в той же час зберегти таємність і захистити національну безпеку", - сказав він.

Рекомендований глава ЦРУ визнав, що в майбутньому США повинні сповіщати своїх іноземних партнерів про подібні операції, а в ідеалі - повідомляти суспільству, якщо при таких атаках випадково загинуть мирні жителі.

Раніше американські офіційні особи вкрай рідко визнавали існування програми використання БПЛА для вбивства окремих особистостей.

Нагадаємо, Бреннан, який пропрацював у ЦРУ майже чверть століття, в даний час є ключовим радником президента з питань боротьби з тероризмом. Чутки про його можливе призначення на цей пост циркулювали 2008 року, але сам він тоді попросив не розглядати його кандидатуру. Як очікується, про висунення Бреннана буде офіційно оголошено пізніше в понеділок, 7 січня.

Колишній глава ЦРУ Девід Петреус в листопаді покинув свій пост на тлі скандалу з позашлюбним зв'язком. Він публічно визнав подружню зраду, однак відкинув припущення про те, що міг повідомити своїй коханці якусь секретну інформацію. !zn

Читайте також:

США розсекретять "дозвіл на вбивство" американців за допомогою безпілотників

Понад 50 держав таємно допомагали ЦРУ викрадати людей

Сенатори США звинуватили ЦРУ в дезінформації авторів трилера про бен Ладена

ООН перевірить законність використання безпілотників