Канадському офіцерові розвідки дали 20 років за шпигунство на користь Росії

08 лютого 22:45

Делайл передавав секретні матеріали 2007 по 2012 рік, поки його не заарештували. Отримував за це щомісяця близько 3 тис. доларів.

 

Двадцять років в'язниці і штраф у розмірі майже 112 тис. доларів - таке покарання визначив офіцерові військово-морської розвідки Канади Джеффрі Підлозі Делайлу, який зізнався в шпигунстві на користь Росії, суддя Петрік Керран.

"Він холоднокровно запропонував свої послуги Росії і завдав великої шкоди національним інтересам своєї країни, - зазначив суддя, оголошуючи вирок. - Йому немає виправдання".

На прикінцевих судових слуханнях Керран заслухав останні аргументи слідства і захисту. 41-літньому Делайлу ставилися в провину передача державних секретів іншій країні і зловживання довірою з використанням службового становища. Прокурор Лін Декарі знову зачитав обвинувальний висновок, підкресливши, що Делайл мав доступ не тільки до закритих баз даних міністерства оборони Канади, але і НАТО. Він передавав секретні матеріали з 6 липня 2007 року по 13 січня 2012 року, коли його заарештували. Отримував за це щомісяця близько 3 тис. доларів.

"Чи згодні ви з наведеними фактами?", - поцікавився суддя у офіцера. "Так, Ваша честь", - відповів він.

Делайл аж до сьогоднішнього дня продовжував залишатися на службі і отримував зарплату в розмірі 5,6 тис. доларів на місяць. Міноборони заявило після винесення вироку, що зрадника буде позбавлено військового звання і звільнено з ганьбою з ВМС.

До 2010 року Делайл працював в апараті начальника розвідки в генштабі НД Канади. Після цього - у розвідцентру ВМС "Трініті" в Галіфаксі.

Згідно з копіями протоколів допиту Делайла в поліції, він сам прийшов у 2007 році в російське посольство в Оттаві. Як заявив офіцер, його "підштовхнуло на це розбите серце" - йому зрадила дружина. "Я хотів померти, але не міг залишити моїх дітей (у нього їх четверо) одних, - наводяться в протоколі слова Делайла. - І тоді я зробив професійне самогубство". !zn

Читайте також:

Канадський офіцер продавав Росії величезні обсяги секретної інформації за 3 тис. дол. на місяць

Між Канадою і Росією розгорається шпигунський скандал

Російських агентів в США здав полковник розвідки РФ

Колишній агент ЦРУ зізнався в шпигунстві на користь Росії навіть з-за ґрат