Ізраїль заявив про застосування у Сирії хімічної зброї. Опубліковано відеодоказ

24 квiтня 10:11

Генерал ізраїльської військової розвідки представив фотографії сирійської дитини, отруєної зарином. Пізніше в інтернеті з'явилося відео з постраждалими від хімічної атаки людьми. США поставилися до цієї інформації стримано.

 

Ізраїльська розвідка переконалася, що в сирійському конфлікті було застосовано хімічну зброю, причому її використовували війська Башара Асада. Вашингтон, що погрожував серйозними наслідками Дамаску у разі застосування зброї масового ураження, поки стверджує, що звинувачення не підтверджені доказами. Між тим, у соціальних мережах з'явилося відео з людьми, які постраждали від хімічної атаки в Алеппо.

Про те, що сирійські урядові війська застосували нервово-паралітичний газ, повідомив генерал ізраїльської військової розвідки Ітай Брун. З такою заявою він виступив на конференції у Тель-Авівському інституті національної безпеки. Там він представив фотографії дитини і зазначив: очевидні ознаки застосування газу зарину, зокрема - піна з рота.

"Коли посадова особа такого рангу, як Брун, робить подібну заяву на публіці, ви можете бути впевнені, що для цього є вагомі докази", - анонімно повідомив Reuters ізраїльський військовий. Женевський спеціаліст з хімічної і біологічної зброї Ральф Трепп підтвердив агентству, що описані симптоми нагадують отруєння зарином, проте зазначив, що одних фото недостатньо для висновків.

Втім, є й інші свідчення про застосування хімічної зброї, окрім повідомлення Бруна. Так, сирійський лікар Ніязі Хабаш виклав у Facebook відео з кількома людьми, які, за його словами, постраждали від хімічної атаки в Алеппо 13 квітня.

The Telegraph повідомляє, що лікар надавав допомогу пораненим в одній з клінік, вводячи їм антидоти. Незважаючи на це, двох дітей у віці до двох років і дорослого врятувати не вдалося.

Тим часом США до заяви ізраїльського розвідника поставилися стримано. Як повідомив голова Держдепартаменту Джон Керрі, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху "не був у змозі підтвердити" висновки, зроблені Ітайєм Бруном. "Я не знаю, які факти", - заявив держсекретар США.

The Telegraph відзначає, що за останні місяці про хімічну атаку в Сирії повідомлялося чотири рази. Після одного з цих випадків у грудні лікарі також повідомляли, що їм довелося лікувати постраждалих з характерними симптомами отруєння, були опубліковані відеозаписи. Тоді Ізраїль сумнівався, що зброя масового застосування не застосовувалася Дамаском: зазначалося, що опозиція зацікавлена в міжнародній інтервенції. !zn

Читайте також:

Британські експерти знайшли в сирійському ґрунті сліди хімзброї

Влада Сирії звинуватила повстанців у застосуванні хімічної зброї

Американському солдату загрожує страта за участь у боях у Сирії

Сирійські повстанці розікрали сотні мільйонів, виділених Заходом на "гуманітарку"