Ізраїль підтвердив вибух на іранському ядерному заводі

28 сiчня 10:30

Після тижня невизначеності перше напівофіційне підтвердження вибуху на найбільш укріпленому ядерному об'єкті Ірану надійшло з Ізраїлю. Тегеран зі свого боку все спростовує, посилюючи контроль над місцевими ЗМІ.

 

Ізраїльські джерела підтвердили, що на секретному іранському ядерному комбінаті у Фордо, під Кумом, стався вибух, повідомила британська газета Times 28 січня.

Видання посилається на джерела у спецслужбах Ізраїлю і повідомляє, що, на думку ізраїльських представників, вибух мав місце тиждень тому. Повідомлення про те, що в результаті вибуху заводу було завдано значного збитку, і більше двохсот осіб опинилися під землею, все ще перевіряються, і точних відомостей на цю тему немає.

Іранська влада не проводила евакуацію населених пунктів в околицях Фордо, але причина цього незрозуміла. За однією версією, Тегеран бажає зберегти в таємниці факт вибуху і запобігти паніці, за іншою, в евакуації просто немає необхідності.

Ізраїльські джерела також повідомили, що не мають в своєму розпорядженні даних про причини вибуху, і не можуть підтвердити, що подія на комбінаті зі збагачення урану була наслідком саботажу. Ізраїльтяни відмовилися коментувати повідомлення про те, що в районі Фордо в небі нібито були помічені літаки ВПС Ізраїлю, пише Times.

Тим часом іранські джерела виступили зі спростуванням інформації про вибух. Голова парламентської комісії із закордонних справ і національної безпеки Алаеддін Боруджерді сказав, що дані про вибух пов'язані зі спробами західних країн чинити на Тегеран тиск напередодні переговорів щодо ядерної програми, повідомило агентство IRNA.

У свою чергу заступник голови Організації з атомної енергії Саїд Шамседдін Барбруді також спростував чутки про вибух на комбінаті у Фордо.

Нагадаємо, про вибух у Фордо першим повідомив сайт World Net Daily з посиланням на колишнього співробітника іранських спецслужб Хамідрези Закері, який розповів про вибух, що, імовірно, мав місце 21 січня, за день до виборів в Ізраїлі. За його даними, після вибуху сили безпеки Ірану на кілька годин зупинили рух транспорту на трасі Тегеран - Кум. Іранська влада підозрює, що вибух на комбінаті у Фордо був результатом саботажу, і доставили вибухівку на об'єкт під виглядом устаткування, йшлося в повідомленні.

За останні роки в Ірані загинули кілька фізиків-атомників і високопоставлених військових, які мали безпосереднє відношення до ядерних розробок. У низці випадків Іран надавав неправдиву інформацію.

11 січня 2012 року в результаті вибуху автомобіля Peugeot 405 на півночі Тегерана був убитий 32-річний професор Тегеранського технологічного університету Мустафа Ахмаді Рошан, один із керівників розташованого у Натанзі заводу зі збагачення урану.

У всіх випадках діяли "чорні мотоциклісти", що використовували компактні бомби і автоматичну зброю. Іранська влада заявляла, що це - "агенти Мосада". Але жоден "чорний мотоцикліст" досі не був арештований.

У 2011 році також сталося декілька вибухів на іранських об'єктах, що мають безпосередній стосунок до ядерних і ракетних розробок. Повідомлялося і про атаки на комп'ютери, що керують процесом збагачення урану.

11 грудня 2011 року вибух завдав суттєвої шкоди новітньому заводу металоконструкцій у Язде. Згідно з підозрами, на ньому виготовлялися центрифуги. Про важливість об'єкта свідчить той факт, що його відкривав особисто президент Ірану.

Наприкінці листопада 2011-го стався вибух на розташованому в Ісфахані комбінаті зі збагачення урану. Експерти не змогли встановити ступінь заподіяного збитку, але прийшли до висновку, що сталося "щось драматичне". Західні ЗМІ також цитували джерело в ізраїльській розвідці, за словами якого вибух не був випадковим.

12 листопада 2011 року на військовому об'єкті біля села Бігдане за 40 кілометрів на південний захід від Тегерана прогримів потужний вибух, у результаті якого загинув генерал-майор Хасан Техрані Могаддам і ще двадцять офіцерів Корпусу вартових ісламської революції. За офіційною версією, стався нещасний випадок при розвантаженні боєприпасів, за іншим даними, при випробуваннях вибухнула міжконтинентальна ракета. У випадку цього вибуху також можна засумніватися.

Влітку 2012 року, судячи із заяв голови Агентства з атомної енергії Ірану, були здійснені диверсії на ЛЕП близько ядерних об'єктів у Фордо і Натанзі. Повідомлялося, що в районі Фордо іранські спецслужби виявляли шпигунське устаткування.

У вересні 2012-го представник іранського керівництва звинуватив німецьку компанію Siemens у навмисному псуванні обладнання, придбаного Іраном для ядерної програми: за заявою законодавця Алаеддіна Боруджерді, іранські експерти виявили в обладнанні мініатюрні вибухові пристрої.

27 січня 2013-го сайт WND повідомив, що 21 січня був вибух на заводі Фордо. Потім цю інформацію з посиланням на ізраїльські джерела підтвердила британська Times. Тегеран спростував ці публікації.

Читайте також:

ЗМІ: Вибух знищив головний ядерний об'єкт Ірану

Іран звинуватив США у новій атаці за допомогою комп'ютерного вірусу Stuxnet

Побоюючись військового конфлікту, Іран уповільнив розробку ядерної зброї

Іран визнав, що не раз обманював британську розвідку, щоб захистити свої ядерні об'єкти