Ізраїль і Туреччина нормалізували відносини після вибачень Нетаньяху за "Флотилію свободи"

22 березня 19:59

Примирення відбулося під час візиту до Ізраїлю президента США Барака Обами.

 

Ізраїль і Туреччина домовилися про нормалізацію двосторонніх відносин, які опинилися в кризі після інциденту з "Флотилією свободи" в 2010 році.

Це сталося після того, як прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху в телефонній розмові зі своїм турецьким колегою Тайіпом Ердоганом вибачився перед турецьким народом за помилки, які "могли призвести до загибелі людей" під час операції ізраїльських сил безпеки проти турецької флотилії, що доставляла в 2010 році гуманітарну допомогу в сектор Газа.

До цього Ізраїль висловлював тільки співчуття у зв'язку із загибеллю дев'яти осіб.

Нетаньяху також погодився виплатити компенсації родинам загиблих.

Обидва лідери домовилися про нормалізацію відносин, включаючи повернення послів і скасування судових позовів, поданих проти військовослужбовців Армії оборони Ізраїлю.

Розмова прем'єрів відбулася під час візиту до Ізраїлю президента США Барака Обами, який перший про нього і повідомив, висловивши надію на відновлення відносин між двома найближчими партнерами Америки в регіоні.

Ізраїль і Туреччина в нещодавньому минулому вважалися стратегічними союзниками, але віддалилися один від одного на тлі переорієнтації зовнішньої політики Туреччини щодо європейської інтеграції на зміцнення позицій в арабо-мусульманському світі. Піком взаємного охолодження став інцидент з "Флотилією свободи". Тоді, 31 травня 2010 року, під час перехоплення шести судів, які йшли в заблоковану Газу, загинули дев'ять пропалестинських активістів - турків за національністю, які чинили опір абордажній групі ізраїльського спецназу. !zn

Читайте також:

ООН засудила напад Ізраїлем на "Флотилію свободи"

Ізраїльський військовий відправлений до в'язниці за крадіжку під час інциденту з "флотилією миру"

Ізраїльська комісія визнала штурм "Флотилії свободи" законним