Іран прийняв ізраїльський ядерний ультиматум

02 квiтня 16:05

Аятола Алі Хаменеї прийняв рішення не йти на конфронтацію з Ізраїлем напередодні запланованих на червень 2013 року виборів президента Ірану.

 

Верховний керівник Ісламської республіки Іран аятола Алі Хаменеї прийняв рішення не переходити в ядерних розробках встановлених Ізраїлем кордонів. Про це повідомляє Wall Street Journal з посиланням на високопоставлених представників США, Ізраїлю і європейських країн.

Як наголошується в публікації, рішення має тимчасовий характер. Його мета - уникнути конфронтації до запланованих на червень 2013 року виборів президента Ірану. Хаменеї домагається обрання на пост номінального глави держави зручного для нього кандидата.

Нагадаємо, що нинішнього президента Махмуда Ахмадінеджада прихильники великого аятолли підозрюють у спробі переглянути основоположний для Ісламської республіки Іран принцип пріоритету духовного керівництва над політичним.

Режим аятол також прагне, щоб вибори пройшли у спокійній обстановці, а публікація їхніх підсумків не супроводжувалася масовими маніфестаціями протесту, як у 2009 році. Враховуючи, що санкції підірвали економіку країни, протестний потенціал за останні роки значно зріс.

Wall Street Journal стверджує, що іранські запаси урану, збагаченого до 20%, не перевищують 250 кілограмів, тобто кількості, необхідної для створення одного ядерного пристрою. Новий уран окислюється, а не направляється у сховища.

При цьому роботи зі створення необхідної для виробництва атомної зброї інфраструктури тривають. Їхнім центром став розташований у скельній породі підземний комбінат "Фордо". Встановлені тут центрифуги дозволять Ірану стрімко надолужити згаяний час.

Як зазначив посол Ізраїлю у Вашингтоні Майкл Орен, Тегеран визнав, що 250 кілограмів урану, збагаченого до 20%, - це "червона межа". Проте, за словами ізраїльського дипломата, влада Ірану діє дуже хитро, зробивши все необхідне, щоб цю межу можна було перетнути за лічені тижні. !zn