Іран і "Хезболла" сформували у Сирії загони повстанців для підтримки Асада

11 лютого 10:52

На боці сирійського уряду воюють приблизно 50 тисяч озброєних повстанців, яких підтримує Іран.

 

Влада Ірану і ліванська "Хезболла" створюють у Сирії загони повстанців, щоб захистити свої інтереси у разі повалення режиму президента Башара Асада.

Зараз воєнізоване формування "Джайш аш-Шабі" воює на стороні сирійського уряду, пише The Washington Post з посиланням на офіційні американські і близькосхідні джерела.

"Джайш аш-Шабі" фактично є спільним підприємством "Хезболли" та Ірану", - цитує газета слова заступника міністра фінансів США з питань боротьби з тероризмом і фінансової розвідки Девіда Коена.

За словами джерела в американській адміністрації, всього у Сирії діють не менше 50 тисяч лояльних уряду ополченців, які користуються підтримкою Ірану, отримуючи від нього допомогу і зброю.

Також Іран відправляє у Сирію інструкторів з елітного військового формування Корпус вартових ісламської революції для навчання сирійських ополченців. Втім, офіційно Тегеран неодноразово спростовував повідомлення про те, що на території Сирії знаходяться військові з КВІР.

На думку експертів, Іран має у Сирії дві мети: по-перше, підтримати Асада, по-друге, забезпечити захист своїх інтересів у випадку, якщо він програє і Сирія розпадеться на території, контрольовані ворогуючими громадами.

Як відзначає The Washington Post, сирійські алавіти, правляча меншість, зберігають лояльність до свого лідера Башара Асада. Залишається непорушним союз режиму з християнами, які побоюються зльоту ісламського екстремізму в разі перемоги опозиціонерів.

Друзи поступово схиляються на бік опозиції. Курдська меншість тримає нейтралітет, воліючи забезпечити свою автономію.

Опозиціонери, в основному сунітська більшість, роз'єднані.

Особливу групу представляють палестинські араби з таборів біженців, переважна більшість з яких - мусульмани-суніти.

Практично кожна з етнічних і релігійних груп Сирії спирається на іноземну підтримку.

Війна у Сирії, що розгорілася між владою і озброєною опозицією, не припиняється з березня 2011 року. За даними ООН, за цей час у країні загинули близько 60 тисяч осіб, а число сирійських біженців в сусідніх країнах вже наблизилося до 800 тисяч. !zn

Читайте також:

Американський сенатор порівняв президента Ірану з мавпою

Щодня Сирію залишають п'ять тисяч біженців

Башар Асад пообіцяв перемогти повстанців, навіть якщо Дамаск буде зруйнований