Human Rights Watch: на будівництвах у Сочі ставляться "антиолімпійські рекорди"

06 лютого 15:52

Доповідь заснована на інтерв'ю з 66 трудовими мігрантами, які працювали на олімпійських та інших будівництвах у Сочі в 2009 - 2012 роках. Співрозмовниками були вихідці з Вірменії, Киргизстану, Сербії, Таджикистану, Узбекистану та України.

 

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch (HRW) 6 лютого опублікувала доповідь під назвою "Олімпійські антирекорди. Експлуатація трудових мігрантів в ході підготовки до зимових Олімпійських ігор 2014 року в Сочі", в якій розповіла про роботу трудових мігрантів на будівництві олімпійських об'єктів.

За даними організації, гастарбайтери у Сочі часто стають жертвами обману з боку своїх роботодавців: їм не виплачують обговорені грошові суми, а при спробах опору висилають із країни.

"Такі випадки наочно демонструють уразливість положення трудових мігрантів у Росії, особливо у ситуації відсутності трудового договору, який міг би підтвердити їхній трудовий статус", - наголошується в доповіді.

Дослідження, повідомляє HRW, було засновано на інтерв'ю з трудовими мігрантами, задіяними у Сочі на будівництві таких об'єктів, як Центральний стадіон, Олімпійське село і головний медіацентр. Працівники розповідали представникам HRW, що деякі роботодавці не тільки обманюють їх із заробітною платою, але й змушують працювати 12-часовими змінами майже без вихідних, а також відбирають паспорти і дозволи на роботу, щоб утримати людей в експлуататорських умовах.

"Як і спортсмени, які приїдуть в Сочі, Росія розраховує гідно виступити на Олімпіаді-2014 - в якості приймаючої країни, - вважає автор доповіді Джейн Б'юкенен, заступник директора HRW у Європі і Центральній Азії. - Але експлуатація працівників не принесе перемоги нікому, і Росії потрібно терміново міняти курс". У дослідженні повідомляється, що представники організації мають намір найближчим часом представити доповідь на засіданні Міжнародного олімпійського комітету (МОК), щоб у пріоритетному порядку забезпечити ретельний моніторинг прав працівників на олімпійських будівництвах.

МОК, який виступає головним організатором Ігор, виходить з того, що вони повинні служити добру, і одним зі своїх пріоритетів вважає просування олімпійського ідеалу людської гідності. З 2009 року МОК відносить до сфери своєї відповідальності в області збереження людської гідності зобов'язання втручатися на рівні оргкомітету Олімпійських ігор у разі серйозних порушень. Це включає і порушення щодо трудових мігрантів на будівництві олімпійських об'єктів. Проте в Сочі з боку МОК не спостерігається системного підходу, відзначає HRW.

У світлі задокументованих стійких проблем із правами людини, що виникають у контексті підготовки до Олімпіади-2014, правозахисники закликають МОК створити постійний комітет з прав людини, який би працював з приймаючими країнами в області формулювання, моніторингу та виконання відповідних зобов'язань.

Під час підготовки до Олімпійських та Паралімпійських ігор лютого - березня 2014 року Росія здійснює масштабну трансформацію курортного міста Сочі на чорноморському узбережжі й у прилеглому передгір'ї Кавказу. Там споруджуються суперсучасні спортивні об'єкти, готелі преміум-класу і системи транспорту і зв'язку за останнім словом техніки. Російські чиновники вважають, що цей район повинен стати одним з провідних центрів зимових видів спорту. Значний обсяг будівництва в Сочі вимагає залучення десятків тисяч працівників, у тому числі понад 16 тисяч трудових мігрантів з інших країн.

Доповідь заснована на інтерв'ю з 66 трудовими мігрантами, які працювали на олімпійських та інших будівництвах у Сочі в 2009 - 2012 роках. Співрозмовниками були вихідці з Вірменії, Киргизстану, Сербії, Таджикистану, Узбекистану та України. Майже всі працівники з інтерв'ю Human Rights Watch у Сочі, були зайняті на низькооплачуваних низькокваліфікованих роботах, виконуючи обов'язки різноробочих, теслярів, зварників або монтажників. За їхніми словами, вони зазвичай заробляли від 55 до 80 рублів за годину (1,8 - 2,6 долара). !zn

Читайте також:

Потрапити на Олімпіаду в Сочі можна буде лише зі схвалення ФСБ

Оприлюднено офіційне гасло Олімпіади 2014 року в Сочі

Старт продажів квитків на сочинську Олімпіаду відкладений

Росія заявила про зрив "передолімпійського" теракту в Сочі