Грузія підтвердила курс на вступ до НАТО і ЄС, відклавши примирення з Росією

11 березня 10:30

Парламент Грузії одноголосно прийняв резолюцію, що забороняє відновлення дипвідносин з Москвою, визнає незалежність Абхазії і Південної Осетії. Резолюція також виключає можливість членства країни у Митному союзі і СНД.

 

У Грузії вперше за півроку протистояння між президентом Михайлом Саакашвілі і прем'єром Бідзіною Іванішвілі опоненти прийшли до згоди з важливого питання. Парламент Грузії одноголосно прийняв резолюцію "Про основні напрямки зовнішньої політики", в якій підтвердив спадкоємність курсу щодо вступу в НАТО і ЄС. Більше того, в документ включено пункт про неприйнятність визнання Абхазії і Південної Осетії, по суті, що виключає відновлення дипломатичних відносин Грузії з Росією.

Голосування по резолюції "Про основні напрями зовнішньої політики" відбулося в кінці минулого тижня. Документ підтримали всі 96 присутніх членів парламенту, виявивши тим самим одностайність, раніше не властиву депутатам від прем'єрської коаліції "Грузинська мрія" і президентського "Єдиного національного руху" (ЄНД), повідомляє "Коммерсант".

Головними завданнями зовнішньої політики Грузії оголошуються "створення гарантій її безпеки; захист незалежності, суверенітету; деокупація територій і відновлення територіальної цілісності у міжнародно-визнаних кордонах". Вступ до НАТО і ЄС - як і раніше "основні пріоритети". Згідно з резолюцією, Грузія буде вести переговори з НАТО і ЄС "про модальність і терміни" повноправного членства. Поки ж вона має намір "продовжити участь у міжнародних миротворчих, поліцейських і цивільних операціях".

З 19 пунктів документа Росія прямо або побічно згадується в трьох. Так, Тбілісі буде вести діалог з Москвою з метою "врегулювання конфлікту, встановлення добросусідських стосунків і їхнього розвитку". Передбачається, що процес буде йти в рамках "міжнародних механізмів в Женеві і в двосторонньому форматі".

Але головне - резолюція, по суті, забороняє відновлювати дипломатичні відносини з РФ. "У Грузії не може бути дипвідносин з державами, які визнають незалежність Абхазії і Цхінвальського регіону / Південної Осетії", - йдеться в документі. Цей же пункт виключає можливість вступу Грузії "у військово-політичні чи митні союзи" з такими державами.

Депутати не приховують, що мова йде про СНД, Митний і Євразійський союзи. "Ми запропонували колегам прямо перерахувати ці організації, які створюються під домінуючим впливом Росії, але після дискусії погодилися з загальним формулюванням, що не змінює суть",- пояснив депутат від ЄНД Давид Дарчіашвілі. !zn

Читайте також:

У Грузії зібрали мільйон підписів за відставку Саакашвілі

Лідери Росії і Грузії поспілкувалися вперше за 5 років

Грузія визначилася з новим послом в Україні