Грузія не боїться військових маневрів Росії, але теж готує масштабні навчання

29 березня 22:22

Тбілісі обурений провокаційними військовими навчаннями Росії поблизу кордону з Грузією, але прямої загрози в них не бачить.

 

Міністр оборони Грузії Іраклій Аласанія заявив, що Тбілісі пильно стежить за раптовими великомасштабними російськими навчаннями в Чорному морі, однак прямої загрози не відчуває.

"Звичайно ж, Грузія не злякається цих навчань, ми продовжуємо наші навчання спільно з американськими партнерами. У майбутньому в Грузії будуть проведені ще більш масштабні навчання", - заявив міністр.

Він додав, що на даному етапі акваторія Грузії не порушена. "Але сам факт того, що ці навчання не були узгоджені з сусідніми країнами, є порушенням міжнародно визнаною практики", - заявив Аласанія.

При цьому він заявив, що подібні порушення з боку Росії не є новиною для Грузії, оскільки російська сторона "окупувала 20% території нашої країни, повністю порушуючи всі норми міжнародного права".

Тим часом грузинський МЗС все-таки висловив заклопотаність і обурення у зв'язку з "раптовими і провокаційними діями російських військових підрозділів".

"Навчання проводяться поблизу морського і сухопутного кордону Грузії. Представники влади Росії не розповсюдили інформацію про тривалість і точної дислокації військових частин", - говориться в заяві зовнішньополітичного відомства.

У Тбілісі також зазначили, що дії Росії суперечать інтересам стабільності в Європі.

Зазначимо, що Київ, як запевнили в українському МЗС, завчасно отримав від Москви повідомлення про підготовку військових навчань в Чорному морі, в яких задіяно і Чорноморський флот РФ, що базується в Севастополі.

28 березня стало відомо, що о 4 годині ранку російський президент Володимир Путін несподівано наказав міністру оборони провести незаплановані маневри в районі Чорного моря для перевірки боєготовності військ.

У навчаннях беруть участь близько 7 тисяч осіб. Задіяно 30 кораблів, близько 250 бронемашин, до 50 артилерійських гармат різного призначення, до 20 бойових літаків і вертольотів, війська швидкого розгортання, ВДВ. !zn

Читайте також:

Український МЗС вже шість днів знає про "раптові" навчання Росії в Чорному морі

Росія буде керувати угрупуванням своїх ВМФ в Середземному морі з території України

Грузія підтвердила курс на вступ до НАТО і ЄС, відклавши примирення з Росією

Лідери Росії і Грузії поспілкувалися вперше за 5 років