Голову МВФ викликали до суду у справі про мільйонні махінації

18 квiтня 16:06

Крістін Лагард наприкінці травня дасть свідчення у справі "Бернара Тапі". Французька прокуратура вважає, що за її допомогою бізнесмен вибив багатомільйонну компенсацію від держави.

 

Глава МВФ Крістін Лагард, підозрювана у перевищенні службових повноважень і нецільовому витрачанні державних коштів під час перебування на посаді міністра економіки і фінансів Франції, у кінці травня дасть свідчення у суді.

"Як і очікувалося протягом декількох місяців, ця комісія захотіла вислухати Лагард. Допит відбудеться наприкінці травня", - повідомив її адвокат Ів Репіке.

За даними французького інтернет порталу Mediapart, можлива дата допиту - 23 травня. Звинувачення на адресу Лагард поки не висунуто, проте, як відзначає видання, "це здається неминучим".

Нагадаємо, у березні слідчі провели обшук у паризькій квартирі Лагард.

Рішення почати розслідування щодо Лагард в рамках так званої "справи Бернара Тапі" французький суд ухвалив у серпні 2011 року.

Мова йде про гучний в 1990-ті роки процес, коли бізнесмен і політик Бернар Тапі (близький до екс-президента Франції Ніколя Саркозі, який нещодавно сам став обвинуваченим - але в іншій справі) продав належну йому частку в компанії Adidas.

Посередником в угоді виступив банк Credit Lyonnais, що частково належить державі. Після її завершення Тапі звинуватив банк в обмані і вимагав виплати компенсації.

Вищий суд виніс рішення не на користь Тапі, однак бізнесмен подав апеляцію. В 2007 році за сприяння Лагард, яка обіймала тоді посаду міністра економіки і фінансів Франції, справу було передано на розгляд арбітражного суду, який постановив виплатити Тапі 285 млн євро компенсації з французького бюджету.

Лагард ухвалила це рішення, що призвело до скандалу. Представники в той час опозиційної Соціалістичної партії звинуватили владу у втручанні в судовий розгляд і тиску на судову систему. Крім того, вони були незадоволені тим, що несприятливе для держави рішення не було оскаржене у вищій інстанції.

Лагард заперечує, що будь-яким чином вплинула на хід розгляду справи. !zn

Читайте також:

Ніколя Саркозі став обвинуваченим у справі L'Oreal

Глава МВФ: Світ на порозі економіки нового покоління

Поліція Франції провела обшуки у справі про фінансування Каддафі кампанії Саркозі