Генасамблея ООН ухвалила перший в історії договір про торгівлю зброєю

02 квiтня 20:39

Під контроль договору потрапляють всі види звичайних озброєнь, включаючи танки, літаки, кораблі, ракети, стрілецьку зброю та легкі озброєння.

 

Перший міжнародний договір, покликаний запобігти багатомільярдному незаконному обігу зброї у світі, прийнятий Генеральною асамблеєю ООН.

За прийняття договору проголосували 154 держави, проти висловилися три, утрималися 23 країни. ГА ООН, мовиться у резолюції, "закликає всі держави розглянути можливість підписання договору та подальшого входження до числа його учасників у найкоротші можливі терміни, згідно з їхніми відповідними конституційними процедурами". Для набуття чинності договору потрібна ратифікація його хоча б 50 країнами. Згідно з резолюцією, договір про торгівлю зброєю буде відкритий для підписання 3 липня 2013 року.

Під контроль договору потрапляють всі види звичайних озброєнь, включаючи танки і бронемашини, артилерійські системи великого калібру, бойові літаки і вертольоти, військові кораблі, ракети і ракетні пускові установки, стрілецьку зброю та легкі озброєння.

Текст договору про торгівлю зброєю був складений за підсумками кількох раундів переговорів представників 193 держав під час спеціально скликаної для цього конференції ООН, що завершилася минулого тижня. Три країни - Іран, Сирія і КНДР - не прийняли його, вважаючи, що документ, зокрема, дозволяє основним експортерам озброєнь диктувати свої умови. Через відсутність консенсусу договір був винесений на голосування Генасамблеї всесвітньої організації.

"Ми не проти договору, але нам потрібен такий договір, про який ми потім не будемо жалкувати", - сказав перед голосуванням постпред Сирії Башар Джафарі.

Росія утрималась при голосуванні щодо договору. Як пояснив, зокрема, у своєму виступі глава російської делегації, постпред РФ Віталій Чуркін, в договорі "недостатньо чітко викладені гуманітарні критерії оцінки ризиків, які можуть бути неоднозначно витлумачені і використані окремими країнами у політичних цілях або інтересах конкурентної боротьби". !zn

Читайте також:

Китай вперше за 20 років увійшов до п'ятірки найбільших експортерів зброї

Кочнєва розповіла про постачання сирійським повстанцям української зброї

Кабмін виділив 343 млн грн на нову зброю військовим і правоохоронцям

Україна відправила у Таїланд партію БТР