Франція і Великобританія почнуть озброювати сирійських повстанців навіть без схвалення ЄС

14 березня 18:07

Париж і Лондон намагатимуться якнайшвидше винести на обговорення ЄС питання про зняття ембарго на постачання зброї до Сирії, "щоб бійці опору отримали можливість захищати себе".

 

Франція і Британія почнуть озброювати сирійських повстанців навіть без одноголосного схвалення з боку Євросоюзу. Про це 13 березня заявив міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус.

"Франція - незалежна країна", - підкреслив міністр.

За його словами, Париж і Лондон намагатимуться якнайшвидше винести на обговорення ЄС питання про зняття ембарго на постачання зброї до Сирії, "щоб бійці опору отримали можливість захищати себе".

Раніше ЄС планував обговорити питання про зняття або продовження ембарго в травні поточного року, але Великобританія і Франція мають намір наблизити термін розгляду цієї теми. Фабіус не виключив, що обговорення може відбутися ще до кінця березня.

Кілька днів тому британський прем'єр Девід Кемерон оголосив, що його уряд також має намір розглянути питання про постачання зброї сирійським повстанцям, оскільки тільки Захід так може вплинути на розвиток ситуації у країні.

У лютому ЄС дозволив країнам-учасницям союзу постачати в Сирію продовольство, медикаменти і "нелетальне устаткування" - рації, прилади нічного бачення, бронежилети і тому подібні речі.

На цьому тлі Ліга арабських держав дозволила своїм учасникам відправляти повстанцям будь-які види зброї і боєприпасів, що викликало занепокоєння на Заході. Справа в тому, що основна частина постачань зброї з арабських країн у Сирії дістається саме ісламістам, що виступають з антизахідних позицій.

Конфлікт у Сирії триває з березня 2011 року. Він вже обійшовся промисловості країни у 450 млн доларів. За даними ООН, жертвами зіткнень стали близько 70 тисяч осіб. Більше мільйона сирійців вже зареєстровані ООН як біженці. !zn

Читайте також:

У сирійську війну втягують все більше дітей: вони служать живим щитом і розвідниками

Кількість біженців із Сирії досягла мільйона людей

Сирійські повстанці оголосили про взяття "столиці Євфрату" і знесли пам'ятник батькові Асада