Форум Вільної Росії закликав ввести персональні санкції проти фігурантів "списку Савченко"

14 березня 19:09

В цьому списку 49 осіб, включаючи Володимира Путіна.

 

Учасники Форуму Вільної Росії, що проходив у Вільнюсі, прийняли заяву на захист української льотчиці, депутата Верховної ради і делегати ПАРЄ Надії Савченко. Вони звернулися до лідерів демократичних країн Європи і всього світу із закликом зробити найбільш рішучі дії для її негайного звільнення.

"Російська влада, що цинічно зневажає принципи права, справедливості та моралі, несе повну відповідальність за здоров'я і життя Надії Савченко, – йдеться в заяві. – Єдиний спосіб змусити Путіна відступити – це чітко визначити ціну, яку він особисто і його режим заплатять за можливу трагедію".

Учасники форуму переконані, що у лідерів демократичного світу є інструменти для того, щоб змусити Путіна звільнити заручницю, оскільки "доля Надії Савченко – це тест для демократичної Європи і всього вільного світу на їх здатність відстояти універсальні цінності свободи, права і гуманізму до того, як станеться непоправне".

"Ми закликаємо уряди країн світу ввести персональні санкції проти власності, майна, в'їзду на територію цих держав фігурантів "списку Савченко" та членів їх сімей", – зазначили учасники форуму.

Читайте також: Путін намагається позбутися санкцій за допомогою суду над Савченко – Washington Post

Раніше повідомлялося, що депутати Європарламенту просять ініціювати "список Савченко" за зразком "списку Магнітського".

Як відомо, "список Магнітського" (також закон Магнітського) прийнятий в США в грудні 2012 року. Він вводить персональні санкції проти осіб, винних у порушенні прав людини та принципу верховенства права в Росії. Названий в пам'ять померлого 16 листопада 2009 в російській в'язниці адвоката і правозахисника Сергія Магнітського.

У свою чергу Україна готувала "список Савченко-Сенцова" щодо осіб, винних у незаконному переслідуванні громадян України.