Фолкленди вирішили залишитися у складі Великобританії

12 березня 08:48

Жителі Фолклендських островів на референдумі майже одноголосно вирішили залишитися британцями.

 

Жителі Фолклендів вибрали британське громадянство
Жителі Фолклендів вибрали британське громадянство

Населення Фолклендських островів виступило за збереження статусу британської заморської території.

Переважна більшість жителів - 98,8% - на референдумі проголосували за те, щоб залишитися у складі Великобританії. Лише три людини з 1517 (близько 92% виборців) висловилися проти цього.

Група з 10 іноземних спостерігачів, які стежили за ходом голосування, не виявила порушень.

Глава МЗС Великобританії Вільям Хейг вже закликав міжнародне співтовариство визнати результати референдуму.

"Всі країни повинні прийняти результати і підтримати жителів Фолклендських островів, які продовжують розвивати свою територію і свою економіку. Я бажаю їм успіху", - сказав він.

"Ми завжди чітко давали зрозуміти, що жителі Фолклендських островів мають право самостійно визначати своє майбутнє", - додав Хейг.

Як відомо, приналежність архіпелагу Великобританії оскаржує влада Аргентини, яка називає ці острови Мальвінськими. Раніше офіційний Буенос-Айрес вже заявляв, що не визнає результати референдуму.

Як заявила посол Аргентини у Великобританії Алісія Кастро, це голосування - піар-хід, який не має ніякого правового обґрунтування.

"У цього референдуму немає юридичної основи. Його не схвалять і не визнають ні ООН, ні міжнародне співтовариство", - сказала вона журналістам, відзначивши, що "цей референдум не більш ніж вправа у піарі".

Фолклендські острови належать Великобританії з 1830-х років і є предметом територіальної суперечки Сполученого Королівства з Аргентиною.

1982 року дві країни вступили у збройний конфлікт, тоді загинули 649 аргентинських військовослужбовців та 258 британців. Він закінчилася перемогою англійців, незважаючи на це, Буенос-Айрес продовжує вважати ці острови своїми.

Зазначимо, що Фолкленди є важливим перевалювальним пунктом на шляху з Атлантичного в Тихий океан і дозволяють контролювати Південну Атлантику. Кілька років тому в цьому районі була виявлена нафта. !zn

Читайте також:

Аргентина заявила, що Британія направила до Фолклендів ядерні субмарини

Аргентина знову вимагає у Британії повернути Фолклендські острови

Китай випустив глобуси, на яких присвоїв собі майже все Південно-Китайське море

Католицьку церкву Аргентини визнали винною в злочинах диктатури