Екс-президента Бразилії затримали через корупційний скандал

04 березня 15:29

Більше 200 поліцейських брали участь в обшуку будинка да Сілви.

 

Бразильська поліція обшукала будинок колишнього президента Луїса Інасіу Лула да Сілви в Сан-Паоло. Наразі його допитують як підозрюваного учасника корупційних схем з державною нафтовою компанією Petrobras.

Обшук будинку колишнього президента є частиною довготривалої операції правоохоронних органів. У ній беруть участь близько 200 поліцейських і 30 представників податкової служби.

Оперативні дії проводять в двох штатах. Поліцейські обшукують також інститут, засновником якого є да Сілва, повідомляє BBC.

Підставою для обшуків є справа про корупцію в державній нафтовій компанії Petrobras. Скандал розпочався навесні 2014 року. Тоді заарештували колишнього директора Petrobras з постачання Паулу Роберто Коста.

Бразильська поліція активізувала розслідування в лютому 2015 року. Тоді чиновників і керівників компаній запідозрили в підписанні держконтрактів на неконкурентних основах вартістю більше 22 млрд доларів.

У грудні 2015 року в зв'язку зі справою Petrobras почали процедуру імпічменту нинішнього президента Бразилії Ділми Русеф. Її звинувачують у порушенні податкового законодавства й фінансових маніпуляціях.

Читайте також: У Бразилії міста почали скасовувати карнавали через кризу – FT

Раніше федеральна поліція повідомляла, що по цій справі було видано 33 ордери на обшук й конфіскацію майна й 11 дозволів на арешт.

Загалом від початку розслідування заарештували понад 100 осіб, серед яких відомі політики й бізнесмени, зокрема бразильський мільярдер Андре Естевес.

Нещодавно верховний суд країни підтримав звинувачення проти спікера нижньої палати парламента Едуарда Куньє. Його підозрюють в отриманні хабарів розміром кілька мільйонів доларів за допомогу в укладанні контрактів Petrobras.