Екс-голова Єврогрупи побачив у нинішньому ЄС передумови для нової світової війни

15 березня 15:30

Ситуація в Європі нагадує ту, що була в 1913-му. "Демони війни не зникли, вони просто сплять", - упевнений прем'єр Люксембургу Жан-клод Юнкер, чию думку в ЄС прийнято поважати.

 

Загрозу нової війни в Європі не слід скидати з рахунків, попередив екс-голова Єврогрупи, прем'єр-міністр Люксембургу Жан-клод Юнкер. Він прямо порівняв те, що відбувається в ЄС з ситуацією, яка склалася в Європі в 1913 році.

За рік до початку Першої світової, незважаючи на суперечності, більшість європейців твердо вірили, що мир в Європі - це назавжди.

"Є дивовижні паралелі з 1913 роком щодо безпечності. Багато хто в Європі ще тоді думав, що війна ніколи не може спалахнути знову. Великі держави на континенті були так тісно переплетені економічно, що вважалося, вони просто не можуть собі дозволити таку розкіш, як військовий конфлікт. Особливо були в цьому впевнені країни Північної та Західної Європи", - відзначив Юнкер.

При цьому він звернув увагу на зіткнення інтересів найбільших держав, нерівномірність їхнього економічного і соціально-політичного розвитку, а також розшарування суспільства, які склалися в Євросоюзі зараз.

"Для мого покоління єдина валюта завжди означала політику миру. Сьогодні я бачу, що дуже багато хто в Європі знову губиться у вузьконаціональних ідеях", - підкреслив він

"Демони війни не зникли, вони просто сплять - це показали конфлікти у Боснії і Косово", - переконаний Юнкер.

Ознаки розладу він, зокрема, бачить у виборчих кампаніях в Греції та Італії.

За зізнанням Юнкера, він був "шокований" плакатами в Афінах, що зображають канцлера Меркель у нацистській формі. Остання італійська виборча кампанія, за його словами, також була надмірно ворожою до Німеччини і, отже, "антиєвропейською".

На думку прем'єра Люксембургу, щоб уникнути цих похмурих перспектив нині, уряди повинні неухильно дотримуватися курсу жорсткої економії і завершити цикл непопулярних реформ, покликаних змусити Європу знову жити економно і на цій основі почати відновлювати свою економіку.

"Ми не можемо боротися з дефіцитом бюджету і підвищувати держвидатки. Ми не можемо боротися з надмірним держборгом, запозичуючи нові кошти. Якщо ми будемо продовжувати це робити, на Європу чекає соціальна революція", - заявив Юнкер.

"Лідери держав не зважеються вести непопулярну політику, побоюючись, що їх не переоберуть. А саме сьогодні вони повинні проявити більше мужності і взяти на себе відповідальність за долю своїх країн і Європи в цілому", - упевнений політик.

Варто відзначити, що думку Юнкера в Європі прийнято поважати. Цей 58-річний політик очолює уряд своєї країни найдовше в нинішньому поколінні європейських лідерів - з 1995 року і без перерв, користуючись на всіх виборах 90-відсотковою підтримкою виборців. Є переконаним, послідовним і впливовим прихильником європейської інтеграції.

Після восьми років на посаді голови Єврогрупи він залишив цю посаду на початку поточного року. В європейських ЗМІ ходять наполегливі чутки, що ця відставка пов'язана не стільки з погіршенням здоров'я Юнкера, скільки з розчаруванням і песимістичним сприйняттям того, що відбувається в Європі.

При цьому Юнкер завжди вирізнявся доволі обережними і тактовними висловлюваннями, йому навряд чи можна дорікнути у прагненні до сенсаційних заяв. !zn

Читайте також:

Жителі Європи їдуть у пошуках кращого життя у країни, що розвиваються

Сорос застеріг Євросоюз від повторення долі СРСР

Європа закликала Британію "не виколупувати родзинки з булки" і залишитися в ЄС