Екс-глав МВС і поліції Республіки Сербської засуджено до 22 років ув'язнення

27 березня 22:59

Трибунал по Югославії виніс вирок ще двом колишнім учасникам військових злочинів у Боснії та Герцеговині.

 

Міжнародний трибунал по колишній Югославії (МТКЮ) в Гаазі засудив двох колишніх воєначальників боснійських сербів до 22 років позбавлення волі кожного за військові злочини в Боснії і Герцеговині в 1992 році.

Трибунал визнав екс - голову МВС Республіки Сербської Мичо Станішича і колишнього шефа поліції Республіки Сербської Стояна Жупляніна винними в цілому ряді злочинів проти людяності - зокрема, у вбивствах, викраденнях, тортурах, згвалтуваннях і етнічних чистках.

У вироку перераховано факти численних злочинів, скоєних поліцією і різними сербськими воєнізованими формуваннями щодо тисяч боснійських мусульман і хорватів.

МТКЮ визнав, що підсудні могли контролювати ці дії та не доклали зусиль для запобігання злочинам.

Об'єднаний процес у справах Станішича і Жупляніна почався ще 14 вересня 2009 року. Станішич добровільно здався трибуналу в березні 2005 року, тож до початку суду мав можливість тимчасово перебувати на волі і виїжджав до Сербії. Жуплянін переховувався дев'ять років і був затриманий сербською владою в червні 2008 року в околицях Белграда, після чого переданий до Гааги. Обидва повністю заперечують свою провину.

Війна в Боснії і Герцеговині тривала з весни 1992-го по кінець 1995 року. В ході конфлікту всі три сторони - серби, хорвати і мусульмани - створили владні структури і вели збройну боротьбу за контроль над територією колишньої югославської республіки. В результаті війни загинуло понад 100 тисяч осіб, а число біженців перевищило 2 мільйони людей. !zn

Читайте також:

Гаазький трибунал звільнив екс-голову генштабу Югославії, засудженого на 27 років

Президенти Сербії і Косово вперше в історії провели переговори

Трибунал у Гаазі виправдав екс-прем'єра Косова, що звинувачувався у тортурах і вбивствах сербів