Джон Керрі змінив на посаді держсекретаря США Хілларі Клінтон

02 лютого 09:37

69-літній сенатор-демократ Джон Керрі, ветеран війни у В'єтнамі, офіційно вступив на посаду голови Держдепартаменту США.

 

Джон Керрі став 68-м держсекретарем США, змінивши на цьому посту Хілларі Клінтон.

Церемонія приведення до присяги нового глави зовнішньополітичного відомства США була закритою і пройшла в будівлі Конгресу.

"Для мене це просто дуже велика честь – бути приведеним до присяги, і мені не терпиться почати працювати", - заявив Керрі журналістам після закінчення церемонії.

Хілларі Клінтон у своїй прощальній промові перед співробітниками Держдепартаменту назвала свою роботу на посаді головного в країні дипломата "унікальним, цікавим і складним" досвідом і закликала своїх колишніх підлеглих працювати під керівництвом Керрі так само добре, як вони працювали в останні чотири роки.

Нагадаємо, 69-літній Джон Керрі був висунутий на посаду голови Держдепартаменту президентом Бараком Обамою. 29 січня кандидатуру Керрі затвердив сенат: демократ отримав 60 голосів "за" і тільки два "проти".

Джон Керрі воював у В'єтнамі, з 1985 року обіймав посаду сенатора від штату Массачусетс, а в 2004 балотувався в президенти від Демократичної партії, але програв вибори Джорджу Бушу-молодшому.

65-літня Хілларі Клінтон, яка обіймала посаду держсекретаря з січня 2009 року, оголосила про свій намір піти у відставку незабаром після перемоги Обами на президентських виборах у листопаді 2012 року.

Останні місяці Клінтон на посаду держсекретаря були затьмарені її проблемами зі здоров'ям і нападом на консульство США у лівійському Бенгазі, в результаті якого загинув посол і ще троє співробітників дипмісії. !zn

Читайте також:

Посол України в США впевнений, що Штати змінять ставлення до України в гірший бік

Хілларі Клінтон з криками і сльозами відзвітувала за вбивство посла США в Лівії

Колишній посол США чекає продовження тиску на Україну в питаннях демократії

Відповідальність за загибель посла США в Лівії поклали на Держдепартамент