До "списку Магнітського" запропонували включити "друзів Путіна" в числі 280 осіб

05 квiтня 11:17

Конгресмени хочуть, щоб адміністрація Обами внесла до "чорного списку" високопоставлених російських чиновників, причетних до порушень прав людини.

 

Наступного тижня адміністрація президента США, як очікується, повинна затвердити "чорний список" росіян, які підпадають під дію "акта Магнітського". Вони зазнають візових санкцій, а їхні активи у Штатах будуть заморожені.

У Конгресі побоюються, що Держдепартамент спробує задобрити Кремль і не включить до списку високопоставлених російських чиновників.

Щоб позбавити владу можливості піти на такий прийом, конгресмен Джеймс Макговерн передав адміністрації власний список порушників прав людини, в який увійшли 280 прізвищ, зокрема названі кілька найближчих соратників президента Росії Володимира Путіна.

"Конгресмени і НКО, що працюють над "списком Магнітського", хочуть, щоб Держдеп включив до нього вищих російських чиновників і декількох осіб, близьких до президента Путіна", - пояснює журналіст Джош Рогін у блозі The Cable на сайті журналу Foreign Policy.

Видання називає кілька імен зі "списку Макговерна": генпрокурор Юрій Чайка, Віктор Воронін ("голова департаменту економічної контррозвідки ФСБ", як називає його автор), голова СКР Олександр Бастрикін, заступник генпрокурора Віктор Гринь, голова Мосміськсуду Ольга Єгорова і десятких інших.

Багато з названих безпосередньо пов'язані зі справою про загибель в СІЗО Сергія Магнітського - юриста фонду Hermitage Capital Management. Аж до медсестер в'язниці, де помер Магнітський.

Втім, цей перелік має лише рекомендаційний характер.

Кілька НКО подали у Держдепартамент свої списки, в яких фігурують особи, не причетні до справи Магнітського. У статті згадуються екс-міністр інформації Михайло Лесін і президент Чечні Рамзан Кадиров.

Макговерн вже запропонував Обамі широкі критерії: включати імена до списку, "якщо є достовірна інформація про причетність особи до дій, які в законі кваліфікуються як порушення прав людини".

Однак, за даними джерела видання у Держдепартаменті, адміністрація США виходить з більш жорстких критеріїв Управління з контролю зарубіжних активів (OFAC) при міністерстві фінансів США. Вони вимагають корпусу доказів, що витримає оскарження".

Нагадаємо, 14 грудня президент США Барак Обама підписав так званий "акт Магнітського", який передбачає візові та фінансові санкції щодо російських чиновників, причетних до смерті юриста фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського у СІЗО і до інших порушень прав людини.

Москва гостро відреагувала на рішення Вашингтона, прийнявши у відповідь так званий "закон Діми Яковлєва", яким запроваджуються візові та фінансові санкції щодо громадян не тільки США, але і інших іноземних держав, які причетні до порушення прав росіян або скоєння злочинів проти них. Крім того документ заборонив американцям усиновляти дітей з Росії. !zn

Читайте також:

США вже склали список українських чиновників "нон грата"

Литва слідом за США та Швейцарією заморозила рахунки росіян зі "списку Магнітського"

Human Rights Watch звинуватила США в лицемірстві, а Росію - в рекордному авторитаризмі

Росія пригрозила США розривом дипломатичних відносин через можливе розширення "списку Магнітського"