Десятиліття війни в Іраку відзначили "змовою мовчання" у США і терактами в Багдаді

20 березня 12:06

Преса підвела сумні підсумки розв'язаної США 10 років тому війни в Іраку: загинули понад 105 тисяч людей, а тепер Америка "щасливо вмиває руки".

 

Десята річниця вторгнення американо-британських військ в Ірак 19 березня ознаменувалася найпотужнішими за останній рік терактами у Багдаді і практично непоміченою пройшла у Вашингтоні, чия адміністрація того часу і розв'язала війну.

Говорити про війну в Іраку не хотіли ані влада, ані телебачення. "З приводу Іраку - немов "змова мовчання". Схоже, що через 10 років Америка щасливо "вмиває руки", констатує The New York Times.

Видання називає іракську війну "одним з найгірших стратегічних прорахунків американської зовнішньої політики". Хоча офіційної інформації щодо іракських втрат так і не представлено, за останніми даними аналітиків, жертвами війни стали понад 100 тисяч мирних іракців і 4,5 тисячі американських солдатів.

Більше 2 трильйонів доларів було витрачено на бойові та відновлювальні операції.

Проте через 10 років очевидно, що війна в Іраку була марна, затратна та руйнівна на всіх рівнях.

"Вона була заснована на помилкових розвідданих, підтасованих з ідеологічних міркувань. Страхітливі людські та економічні втрати за минулі 10 років показують, чому таке більше ніколи не повинно повторитися", - підкреслює NYT.

Хоча мало хто оплакує поваленого і страченого Саддама Хусейна і рівень насильства в Іраку знижено порівняно з війною, ані про демократію, ані про стабільність не може бути й мови.

У країні залишаються сильними тертя між суннітами і шиїтами, арабами та курдами. Не виключено, що одного разу вони виллються у громадянську війну і розірвуть країну. Ірак все більше підпадає під вплив сусіднього Ірану, а також на ньому не можуть не позначатися регіональні потрясіння, викликані "арабською весною".

У лютому Держдепартамент США у черговий раз попередив про небезпеку поїздок до Іраку, де, як і раніше активні бойовики, у тому числі з "Аль-Каїди". Американці, як і раніше, залишаються їхньою "улюбленою мішенню" - постійно зазнають ризику бути викраденими або убитими в терактах.

Річниця війни була відзначена серією терактів в Іраку. Їхніми жертвами стали більше 50 людей, близько 200 були поранені.

Втім, "архітектори" цієї війни вперто продовжують говорити про "корисність" своїх дій десятирічної давності.

Пол Бремер, який очолював американську окупаційну адміністрацію в Іраку в 2003-2004 роках, визнав, що зусиллям придушити повстання в Іраку перешкодили "грубі стратегічні помилки", через які гинули солдати коаліції та місцеві жителі. Однак він запевняє, що іракцям "все одно набагато краще".

"Середня зарплата на душу населення зараз у шість разів вища, ніж за Хусейна. Насильства, хоча його і високий рівень за західними мірками, менше, ніж раніше", - розповів він в інтерв'ю британській The Independent.

Нинішня ж політична верхівка США вирішила зовсім не торкатися у своїх виступах річниці вторгнення в Ірак.

Барак Обама у цей день жартував з приводу зеленої краватки, запізніло одягненої до Дня Святого Патріка, який відзначили за два дні до цього. Втім, на сайті Білого дому з'явилася його заява, в якій глава держави віддав данину "мужності і рішучості" півтора мільйонів американців, які відслужили в Іраку з 2003 по 2011 роки, і вшанував пам'ять тисяч полеглих солдатів, які принесли, за його висловом, "найвищу жертву" в цій війні.

Конгрес, зі свого боку, шумно обговорював, чи впишеться в урізаний бюджет традиційне пасхальне катання яєць на галявині перед Білим домом. По телебаченню йшла дискусія про те, що в шоу за участю молодих дівчат занадто багато сексу.

Від самого Буша ніяких публічних коментарів не надходило, як і від колишнього віце-президента Діка Чейні і від більшості інших колишніх великих чиновників, чиї імена пов'язані з іракськими подіями.

Екс-глава Пентагону Дональд Рамсфелд визнав за потрібне коротко "відзначитися" у Twitter: "10 років тому почалася довга, важка робота зі звільнення 25 мільйонів іракців. Всі, хто зіграв роль в історії, заслуговують на нашу повагу та вдячність", - написав він.

Що стосується простих американців, то за 10 років їхня позиція щодо вторгнення до Іраку посилилася.

Згідно з опитуванням телеканалу CBS, 54% респондентів заявили, що США повинні були триматися подалі від Іраку. 38% вважають, що війна була вірним рішенням. Для порівняння - у 2003 році вторгнення підтримували 69% громадян країни. Зараз, через десятиліття, 50% американців переконані, що цілі в Іраку не досягнуті. Протилежної думки дотримуються 41% опитаних. !zn

Читайте також:

Обама оголосив про закінчення війни в Афганістані

Чергове відео американців з Іраку: розстрілюють людей з "Хаммерів"

Помер знаменитий американський полководець, командир операції "Буря в пустелі"