Дешева нафта змусить Путіна зменшити витрати на армію – Financial Times

16 жовтня 11:35

Уряд Росії вже пропонує скоротити військовий бюджет на 5,3% до 2016 року.

 

Стрімке падіння ціни на нафту на міжнародному ринку і санкції Заходу змушують Росію скоротити величезні витрати на армію.

Про це сьогодні пише Financial Times, зауважуючи, що економічні реалії стали на заваді агресивній політиці президента Володимира Путіна.

"Згідно з проектом бюджету Росії на наступні три роки, який наразі обговорює Держдума, уряд хоче скоротити витрати на оборону на 5,3% до 2016 року. Це перше скорочення військового бюджету з 1998 року", - йдеться в статті.

Продаж нафти і газу наполовину наповнює бюджет Росії. А падіння ціни на нафту марки Brent, яка є еталоном на світовому енергетичному ринку, збільшує тиск на російський бюдежт.

"В Росії був невеличкий профіцит минулого року, який мав стати незначним дефіцитом у цьому році. Але якщо ціна на нафту продовжить падати, ситуація стане гострішою. Уряд вже попередив, що його проект бюджету можна вважати збалансованим лише за умови, що впродовж наступних трьох років барель нафти коштуватиме 100 доларів", - пише видання.

Згідно з нещодавнім прогнозом Renaissance Capital, падіння цін на нафту до 80 доларів за барель коштуватиме Росії 1,9% ВВП, а при ціні 60 доларів російська економіка скоротиться на 3,4%.

"Попри патріотичну риторику Путіна і його воєнний успіх в Криму, слабка економіка робить скорочення витрат на армію невідворотним", - вважає російський військовий аналітик Руслан Пухов.

Нагадаємо, що в Кремлі визнали брак грошей для армії. Хоча раніше агенція Bloomberg писала, що Путін збирається посилити армію Росії і економічний вплив в Європі. !zn