Царнаєвих спеціально готували до теракту, - конгресмен

29 квiтня 07:27

Брати Царнаєви пройшли спеціальну підготовку, перш ніж здійснити теракт під час Бостонського марафону

 

Голова комітету з національної безпеки палати представників Конгресу, республіканець, від штату Техас Майкл Маккол заявив, що спеціальна підготовка братів Царнаєвих підтверджує те, що вони використовували саморобні вибухові пристрої, які є скороварками, начиненими шрапнеллю.

Такі пристрої, за його словами, бойовики використовували для здійснення терактів в Афганістані, Індії та Пакистані, і без спеціальної підготовки Царнаєви не змогли б їх зробити.

Крім того, сенатор вважає, що в радикалізації поглядів братів серйозну роль зіграла їхня мати, і якщо б вона приїхала з Росії до США, то була б допитана.

Нагадаємо, 26-річний Тамерлан і 19-річний Джохар Царнаєви підозрюються в організації теракту на Бостонському марафоні 15 квітня 2013 року. В результаті двох вибухів тоді загинули три людини, понад 180 отримали серйозні поранення. Бомби були виготовлені з використанням скороварок, начинених підшипниками і цвяхами.

19 квітня старший Царнаєв загинув у перестрілці з поліцією, а молодший був поранений і протягом доби ховався від погоні, але потім був затриманий. За деякими даними, перед арештом Джохар спробував покінчити життя самогубством, вистріливши собі в рот. Куля пройшла навиліт, вийшовши над ключицею. Через сильний біль у горлі він не може розмовляти. 25 квітня його перевели з лікарні у в'язницю.

За даними ЗМІ, у лікарні Царнаєв нібито заявив слідчим (дав свідчення у письмовій формі), що головним організатором теракту був його старший брат Тамерлан, а також, що за їхніми діями не стояли міжнародні терористичні угруповання, і метою дій Тамерлана був захист ісламу. Проте після того, як Джохара ознайомили з так званим "правилом Міранди" - юридичною нормою, спрямованою на розширення прав підозрюваних, допитуваних поліцією - він вирішив не відповідати на питання слідчих. !zn

Читайте також:

Після теракту в Бостоні у Царнаєвих залишалися ще шість бомб

Спецслужби США знали про Царнаєва-старшого за рік до терактів, але не вжили ніяких дій

Джохару Царнаєву пред'явлені звинувачення: йому може загрожувати страта