Царнаєва-молодшого перевели з лікарні у в'язницю. Медики шкодують, що врятували йому життя

26 квiтня 17:17

Співробітники медичного центру "Бет Ісраел", де надавали допомогу передбачуваному терористу, неоднозначно оцінюють той факт, що їх зусиллями вдалося зберегти життя ймовірного злочинця.

 

Джохара Царнаєва, молодшого з братів-терористів, яких вважають організаторами двох вибухів на Бостонському марафоні, переведено з бостонського госпіталю у в'язницю "Девенс" штату Массачусетс.

Весь тиждень після затримання Царнаєв-молодший знаходився в лікарні, оскільки був поранений під час поліцейської облави, в якій загинув його старший брат Тамерлан. 19-літній Царнаев в даний час знаходиться в тюремній лікарні, уточнює Boston Herald з посиланням на AP. У якому стані зараз підозрюваний, не повідомляється.

Деякі співробітники медичного центру "Бет Ісраел", де надавалася допомога передбачуваному терористу чеченського походження, неоднозначно оцінюють той факт, що їх зусиллями вдалося зберегти життя ймовірного злочинця.

"Медсестри, нехай нетривалий час, проте все ж мали сумніви, - розповів NY Daily News завідувач відділення швидкої допомоги. - Вони дивилися на пацієнта, як на щось огидне, і говорили: "Що ми наробили? Ми ж тільки що його врятували".

За словами лікаря, деякі співробітники в той момент говорили про матір восьмирічного хлопчика, який загинув під час вибуху, і всіх тих людей, які надходили до них у приймальне відділення з відірваними ногами.

Між тим, деякі свідчення Джохара Царнаєва, можливо, не вдасться використати в суді, оскільки терористові при затриманні забули зачитати його право на мовчання і користування послугами адвоката. Можна сказати, що на даний момент у американських слідчих взагалі немає ніяких заяв Царнаєва-молодшого. Справа в тому, що підозрюваний замовк відразу після того, як було виконано це так зване правило Міранди.

Царнаєву зачитали його права через 16 годин після затримання, і після цього він відмовився говорити, повідомляють джерела в правоохоронних органах. За даними джерел, це відбулося вже в лікарні, куди був доставлений підозрюваний, і лише коли до нього з'явився представник прокуратури. Все, що було сказано терористом раніше, за місцевими законами, не може вважатися показаннями.

А розповів Джохар Царнаєв хоч і небагато, проте він фактично визнав провину, оголосивши, що брат Тамерлан лише нещодавно залучив його до організації теракту і що саме він був ідейним натхненником, а також, що планували брати нові теракти.

Після відмови давати свідчення Царнаєв-молодший взагалі перестав говорити з правоохоронцями і лише на питання про наявність у нього адвоката сказав: "Ні". У зв'язку з цим йому було призначено державного захисника, причому, іменитого, який вже має досвід роботи з терористами.

Поки розслідування справи про теракт у Бостоні продовжується, в США йдуть запеклі дискусії про те, хто, крім безпосередніх виконавців, винен у тому, що трапилося.

Критики звинувачують Федеральне бюро розслідувань в тому, що воно припинило слідчі дії щодо Царнаєва, не знайшовши підтверджень його зв'язків з терористами, припинило спостереження за ним і не звертало уваги на наступні звернення російської сторони. !zn

Читайте також:

Після теракту в Бостоні у Царнаевых залишалися ще шість бомб

Брати Царнаєви хотіли зробити свій наступний теракт в Нью-Йорку

Царнаєв ускладнив життя ФБР, занадто рано розкривши деталі теракту

Спецслужби США знали про Царнаєва-старшого за рік до терактів, проте не зробили ніяких дій