Бунт у Мексиці: ополченці захопили місто і заарештували поліцію за зв'язки з мафією

29 березня 14:42

У мексиканському штаті Герреро вбивство лідера добровільних борців зі злочинністю спровокувало повстання. Ополченці звинуватили у розправі місцеву поліцію, після чого взяли під свій контроль місто Тьєрра-Колорада.

 

Справжній бунт спалахнув в одному з міст мексиканського штату Герреро після того, як там був убитий молодий лідер добровільних борців зі злочинністю. У відповідь на це більше тисячі озброєних повстанців взяли владу в місті і поліцейських заарештували підозрюваних в корупції, разом з їхнім керівництвом.

Безпрецедентний випадок громадянської непокори стався в місті Тьєрра-Колорада. Там бійці так званої "цивільної поліції" (фактично, міліції) взяли під варту 12 офіцерів поліції і їхнього колишнього шефа Хуана Ескудеро, пише газета La Jornada Guerrero.

Також були затримані четверо цивільних - дві жінки і чотири чоловіка. Незабаром з'ясувалося, що серед них виявилися мер міста Елізабет Гутієррес Пас і її охоронці. Пізніше вони були відпущені.

Це збройне міське "повстання" почалося після того, як у понеділок у міському передмісті був застрелений на вулиці 28-річний керівник ополченців Гвадалупе Кінонес Карбахаль. Відповідальність за цю розправу взяла на себе місцева мафія, але соратники загиблого неформального лідера вважають, що до цього причетні і правоохоронці.

Вже у вівторок місто Тьєрра-Колорада виявилося у владі 1500 прихильників самосуду, які не довіряють більше правоохоронним органам. Розгнівані ополченці взяли під контроль стратегічно важливу автостраду, яка проходить через Тьєрра-Колораду і сполучає столицю Мехіко з курортом Акапулько. Це відразу призвело до інциденту зі стріляниною, в результаті якої був поранений турист, пише газета The Daily Mail.

Відомо, що потерпілий разом із сім'єю їхав у вівторок на пляж, де збирався провести великодні канікули. Він вирішив не зупинятися на імпровізованому блок-посаді ополченців, і тоді ті відкрили вогонь на поразку.

Самі ополченці впевнені, що тільки самосуд і самооборона тепер можуть захистити громадян від розгулу наркомафії і кримінальної війни, яка тривала останні сім років. Її жертвами стали більше 70 тисяч людей.

"Ми взяли місто під контроль, бо тут злочинці діють серед білого дня, на очах у чиновників, які залишають їх безкарними", - заявив один з представників "міліції" Бруно Пласідо Валеріо.

Крім арешту поліцейських і стрілянини по туристам ополченці дійсно встигли зробити і дещо очевидно корисне. Провівши облави і обшуки в деяких будинках, вони виявили і вилучили наркотики.

Судячи з кадрів відеозйомки, частина ополченців озброєна не тільки гладкоствольними рушницями, але і штурмовими гвинтівками. Передбачається, що цю зброю було захоплено у поліцейських.

Зазначимо також, що повстанці прагнуть хоч би частково дотримуватися законності. Так, заарештованих поліцейських передали прокуратурі, яка обіцяла розібратися з висунутими на їхню адресу звинуваченнями. Таким чином, держава ще не повністю втратила довіру городян.

Ополченці вважають, що заарештований поліцейський бос Хуан Ескудеро знає, хто вбив їхнього лідера.

У Тьєрра-Колорада, розташованому приблизно за 60 кілометрів від Акапулько, проживає близько 20 тисяч жителів. Але приблизно 2 тисячі городян, ймовірно, вже залишили свої будинки і стали біженцями.

Зазначимо, що ополченці належать до Союзу громадян і організацій штату Герреро. Це об'єднання налічує безліч прихильників і в інших містах штату - в Аютла-де лос-Лібресі, Теконоапі і Сан-Маркосі. У січні сотні ополченців ввели комендантську годину у двох з цих трьох міст. Вона супроводжувалася арештами 30 осіб.

Активісти Союзу громадян штату Герреро стверджують, що зайняті благородною справою боротьби зі злочинністю.

Штат Герреро є досить проблемним регіоном з низьким рівнем життя. А в минулому році він став лідером за кількістю вбивств, увібравши в себе 90 відсотків усіх злочинів, скоєних на території Мексики.

Так або інакше, курйозний випадок арешту поліцейських громадянами у штаті Герреро демонструє, що довіра мексиканців до правоохоронної системи і влади продовжує падати і це штовхає країну до хаосу. !zn

Читайте також:

У Мексиці жорстоко вбили українського туриста

У Мексиці 132 ув'язнених утекли з в'язниці через проритий тунель

Арештований один з найрозшукуваніших у США злочинців