Британського хакера посадили на 3,5 роки за крадіжку квот за Кіотським протоколом

19 березня 22:46

Хакер створив вірус, за допомогою якого вкрав з реєстру Механізму чистого розвитку ООН, розташованого в німецькому Бонні, квоти на викид вуглекислого газу.

 

Королівський суд Кінгстон-апон-Темс засудив британського хакера Метью Беддоуса (Matthew Beddoes) до 3,5 років в'язниці за крадіжку документів, дають квоти на вуглекислий газ, з комп'ютерної мережі ООН.

Беддоус був арештований у листопаді 2011 року, і, як з'ясувалося, діяв з червня. Він створив вірус, за допомогою якого вкрав з реєстру Механізму чистого розвитку ООН, розташованого в німецькому Бонні, 426108 квот на Сертифіковані скорочення викидів. Вартість вкрадених квот, що надають державам право на певний обсяг викидів вуглекислого газу, оцінювалася в 3,2 мільйона фунтів стерлінгів (близько 4,8 мільйона доларів).

Також хакер вкрав з іспанського реєстру 350 тисяч квот (загальною вартістю близько 4,5 мільйона доларів) на викиди вуглекислого газу і перевів їх британському брокеру. Той зміг продати більше восьми тисяч цих квот невідомій третій особі (як пише The Telegraph, компанії BP) за 80 тисяч фунтів стерлінгів (близько 120 тисяч доларів). Також у Беддоуса було знайдено дані трьох тисяч кредитних карт і скани особистих документів семи осіб, громадян США, Канади, Великобританії і Нідерландів.

Метью Беддоус переховувався під псевдонімами "Black Dragon" ("Чорний дракон"), "Cyber Commander" ("Кіберкомандир") і "Secret Squirrel" ("Секретна білка"). Хакеру висунули звинувачення за 35 пунктами, але суддя визнав доведеними тільки 13 випадків.

Квоти на парниковий газ виділяються в рамках Кіотського протоколу. Держави можуть продавати квоти, якщо їх обсяг викидів нижче передбаченого. Сертифікат на тонну вуглекислого газу коштує від 8 до 12 фунтів стерлінгів. !zn

Читайте також:

Мінекології вже знає, куди витратити 3,8 млрд грн "кіотських" грошей

Японія та Україна погодили 319 проектів за гроші за Кіотським протоколом

Україна відновила статус відповідності вимогам Кіотського протоколу

Учені сумніваються в негативному ефекті парникових газів