Британія розслідує справу про чеченську змову проти "нового Березовського"

08 квiтня 13:29

Повідомлення про підготовку ліквідації опального російського банкіра, який отримав у кінці лютого політичний притулок у Великобританії, нещодавно надійшло у спецслужбу MI-5.

 

Екс-власник "Банку Москви" Андрій Бородін
Екс-власник "Банку Москви" Андрій Бородін
Британська поліція, яка займається розслідуванням загадкової смерті олігарха Бориса Березовського зацікавилася ймовірною змовою з метою вбивства ще одного російського магната-втікача - екс-власника "Банку Москви" Андрія Бородіна.

За даними газети The Sunday Times, повідомлення про підготовку ліквідації банкіра, який отримав в кінці лютого політичний притулок у Великобританії, нещодавно надійшло у спецслужбу MI-5. За даними ЗМІ, усунути Бородіна нібито було доручено чеченцям.

За даними The Daily Mirror, про замовлення на 45-річного Бородіна, який втік в Британію два роки тому з дружиною Тетяною, розповів невдалий потенційний убивця. За його словами, за вбивство Бородіна йому запропонували 660 тис. фунтів стерлінгів (приблизно 1 млн 200 тис. доларів США). Бородін у своєму проханні з приводу притулку про загрозу для життя не згадував, стверджуючи, що його переслідують соратники президента Росії Володимира Путіна, зокрема, прем'єр-міністр Дмитро Медвєдєв.

Як пише видання, будинок Бородіна вартістю 140 млн фунтів у Хенлі-на-Темзі (графство Оксфордшир) знаходиться всього за 22,5 км від маєтку Березовського в Аскоті, де 67-річний олігарх був знайдений мертвим 23 березня.

Вигнанці прозвали Бородіна "новим Березовським" на підставі того, що Бородін із Британії "фінансує правозахисні організації, що перебувають в опозиції до путінського режиму", відзначає The Sunday Times.

У поліції Долини Темзи The Daily Mirror розповіли, що повідомлення про можливу загрозу для життя надійшло в грудні минулого року від 45-річного чоловіка, що проживає в окрузі. Прізвище Бородіна офіційно не повідомляється. За деякими відомостями, інформація про змову стала одним з факторів, що вплинули на надання Бородіну політичного притулку.

За словами неназваних джерел у секторі безпеки" The Sunday Times, інформатор повідомив, що впливові політичні фігури в Чечні звернулися до потенційного кілерова і запропонували йому велику суму за вбивство Бородіна. Видання також відзначає, що правляча еліта Чечні має тісні зв'язки з Кремлем.

Подробиці змови стали відомі після того, як кілер відмовився від контракту, а інформація про замовлення дійшла до поліції від самого Бородіна. Спочатку в MI-5 з недовірою поставилися до повідомлення банкіра, проте потім, ймовірно, визнали його достовірним.

Щодо Бородіна і його колишнього заступника Дмитра Акулініна у Росії порушено чотири кримінальні справи. У лютому 2011 року контроль над "Банком Москви" перейшов до банку ВТБ, що викупив частки уряду Москви і Столичної страхової групи. Через два місяці Бородін був відсторонений від посади президента банку і звинувачений у шахрайстві. Банкір покинув Росію навесні 2011 року. Через півроку він і Акулінін були оголошені у міжнародний розшук. У 2012-му російська генпрокуратура направила до Великобританії запит про видачу Бородіна. !zn

Читайте також:

Жириновський звинуватив у вбивстві Березовського британські спецслужби

Після смерті Березовського у Росії мають намір повернути його "злочинно нажите" майно

Оприлюднені подробиці загибелі Березовського: на шиї в олігарха був шнур