Британія озброїть Узбекистан в обмін на транзит з Афганістану

08 лютого 11:06

Лондон не проти продати Ташкенту бронетехніку, незважаючи на те, що Узбекистан відомий масштабними порушеннями прав людини.

 

Міністр оборони Великобританії Філіп Хаммонд повідомив про угоду з Узбекистаном, яка дозволить британцям використовувати узбецькі дороги і залізничні магістралі для перевезення вантажів з Афганістану.

В обмін Лондон готовий продати Ташкенту військову техніку. Яке саме озброєння хоче отримати узбецька влада, міністр говорити відмовився.

Однак він зазначив, що Британія може продати свою бронетехніку, що допоможе Узбекистану посилити контроль над кордоном з Афганістаном.

"Загалом ми дотримуємося принципу не продавати техніку, яка може використовуватися для внутрішніх репресій, проте Узбекистан зіткнеться з низкою викликів після 2014 року на своєму протяжному кордоні з Афганістаном. Це не тільки протидія ісламістам, але також боротьба із злочинністю і наркотиками", - сказав Хаммонд.

Рішення про те, що саме продавати, буде прийнято на підставі підрахунку співвідношення ціна-якість. За словами Хаммонда, техніка, яку повертати у Британію економічно невигідно, буде запропонована партнерам.

Зазначимо, що Узбекистан відомий масштабними порушеннями прав людини і є однією з п'яти найбільш корумпованих країн світу за версією Transparency International.

В 2009 році ЄС зняв ембарго на постачання зброї в Узбекистан, яке діяло п'ять років після кривавого придушення протестів в Андижані. !zn

Читайте також:

Україна запропонувала вивозити війська з Афганістану через свою територію

Принц Гаррі порівняв війну в Афганістані зі "стрілялками" на PlayStation

США фактично визнали талібів легальною силою

Путін поскаржився, що виведення військ НАТО з Афганістану створює додаткові проблеми Росії