Брати Царнаєви планували стати смертниками на День незалежності США

03 травня 10:43

Джохар Царнаєв повідомив слідчим, що він і його брат вирішили нанести удар у США через військові дії, які країна веде в Іраку і Афганістані, і через те, що їм обом здається змовою проти мусульман взагалі.

 

Підозрюваний у вибухах на Бостонському марафоні повідомив офіцерам ФБР, які проводили допит, що він і його брат, плануючи теракт, збиралися стати терористами-смертниками і нанести удар 4 липня, в День незалежності США, повідомляє The New York Times з посиланням на дані, отримані від двох представників правоохоронних органів.

Брати закінчили збирати бомби в квартирі Тамерлана в Кембриджі, штат Массачусетс, швидше, ніж очікували, і тому вирішили швидше здійснити теракт, провівши його на Бостонському марафоні 15 квітня, в День патріотів у Массачусетсі. Вони вибрали лінію фінішу марафону, проїхавши по Бостону в пошуках альтернативних місць.

ФБР просунулося далі в своїх спробах визначити, як відбулася радикалізація поглядів братів і яку роль дружина Тамерлана Кетрін Рассел могла зіграти в організації теракту або в приховуванні братів від влади після вибухів.

"Згідно з двома іншими представникам правоохоронних органів, відбитки і ДНК Расселл не відповідають виявленим на фрагментах бомб", - пишуть автори статті.

Федеральна влада з сумнівом ставиться до того, що Рассел наполегливо заперечує свою роль в організації теракту. Ці сумніви підтверджує її нещодавнє рішення припинити співпрацю з владою, зазначає видання.

Похоронному бюро, до якого звернулися члени родини Тамерлана Царнаєва, видали його тіло в Массачусетській службі медичної експертизи в четвер.

Джохар Царнаєв повідомив слідчим, що він і його брат вирішили нанести удар у США через військові дії, що країна веде в Іраку і Афганістані, і через те, що їм обом здавалося змовою проти мусульман взагалі, передають журналісти.

Водночас влада визнала показання Царнаєва в ході його допиту інформативними, вони намагаються знайти підтвердження цим подробицям в інших джерелах, зазначає газета.

Автори наводять дані офіційних осіб, згідно з якими в останні дні ФБР направило нових агентів до Росії для допомоги в розслідуванні теракту.

Вони посилаються на члена Палати представників Конгресу Вільяма Кітінга, за словами якого слідство припускає, що Царнаєв зустрічався з бойовиком Махмудом Мансуром Нідалем, коли той перебував на Кавказі.

За його словами, поки немає доказів того, що Царнаєву вдалося приєднатися до бойовиків, або що він отримав інструктаж з вибухових пристроїв у Дагестані.

У ході допиту Джохар Царнаєв повідомив владі, що він і його брат навчилися збирати бомби зі скороварок, прочитавши про це в онлайн-виданні "Аль-Каїди" Inspire, нагадує газета.

"У першому випуску журналу, у якому вийшла стаття "Збери бомбу в мами на кухні", давалися інструкції в тому, як організувати теракти, що не потребують підготовки і великих витрат", - повідомляють автори статті. !zn

Читайте також:

Джохару Царнаєву у в'язниці стало краще і він заговорив

Царнаєвих спеціально готували до теракту, - конгресмен

Царнаєва-молодшого перевели з лікарні у в'язницю. Медики шкодують, що врятували йому життя

Джохар Царнаєв дав перші свідчення: слідчі дізналися причину теракту