Біженці влаштували погроми в таборах для мігрантів у Греції та Болгарії

25 листопада 07:56

Сталися зіткнення між біженцями та поліцією.

 

У центрі для мігрантів Моріа на острові Лесбос (Греція) біженці в ніч на п'ятницю вчинили підпали, які завдали серйозної шкоди. Відбулися і зіткнення з поліцією.

Причиною інциденту стала смерть 66-річної жінки та шестирічної дитини, яка сталася напередодні в результаті вибуху газового балона в одному з наметів, де готувалася їжа. За даними поліції, мати загиблої дитини і двоє інших дітей опинилися в лікарні з важкими травмами, повідомляє DW.

У четвер, 24 листопада, погроми і зіткнення з поліцією сталися і таборі для біженців в Болгарії, неподалік від кордону з Туреччиною. Мігранти закидали поліцейських камінням, палили покришки, трощили двері та меблі у своєму гуртожитку. За даними МВС, не менше 200 осіб були затримані, 14 поліцейських отримали поранення.

Заворушення почалися 23 листопада після введення карантину, оголошеного через те, що 128 мігрантів захворіли на вітрянку. За словами однієї із співробітниць поліції, в заворушеннях брали участь не менше 2 тис. осіб. У цьому таборі живуть близько 3 тис. осіб, переважно це біженці з Афганістану.

Нагадаємо, що місяць тому в таборі на Лесбосі вже були погроми. Так, біженці напали на приміщення Європейського агентства з питань надання притулку, висловлюючи таким чином протест на те, що розгляд заяв на отримання статусу біженця затягується на кілька місяців. У відповідь представник агентства заявив про необхідність переглянути питання безпеки в таборі, зокрема, збільшити присутність в ньому поліцейських.