Більше 50 держав таємно допомагали ЦРУ викрадати людей

06 лютого 12:39

54 держави сприяли США у таємній програмі, розгорнутій після терактів 11 вересня.

 

Як мінімум 54 держави надавали підтримку ЦРУ при викраденні людей, стверджує американська правозахисна організація Open Society Justive Initiative (OSJI).

Секретна програма ЦРУ, розгорнута після терактів 11 вересня, передбачала таємні затримання і позасудову видачу підозрюваних у тероризмі.

"За порушення прав людини несуть відповідальність не тільки США, але й уряди іноземних держав, без участі яких не було б протиправних арештів і видач", - йдеться в доповіді правозахисників.

За даними OSJI, у незаконних арештах і тортурах замішані, зокрема, уряди Великобританії, Канади, Німеччини, Чехії, Польщі, Данії, Фінляндії, Греції, Хорватії, Македонії, Румунії, Італії, Туреччині та Грузії.

Крім того, правозахисники звинувачують в неправомірному сприянні уряду США низку африканських та азіатських країн - Афганістан, Алжир, Єгипет, Кенію, ПАР, Саудівську Аравію, Пакистан, Мавританію, Марокко, ОАЕ, Узбекистан, Зімбабве і кілька інших.

Таємну підтримку американцям надавали і дві держави з так званої "осі зла" - Сирія і Іран.

Ступінь участі кожної країни різний. В той час, як Пакистану, Єгипту, Афганістану, Йорданії і Польщі "дісталося" за те, що їхнє законодавство дозволяло застосовувати тортури і тримати людей у секретних в'язницях, багато держав на кшталт Кіпру або Ірландії згадуються лише у зв'язку з наданням повітряного або водного простору при проведенні операцій американською спецслужбою.

Згадки про Україну і Росіу в доповіді немає.

Тим часом, як відзначає західна преса, нью-йоркські правозахисники, які детально представили на сторінках доповіді 136 випадків незаконного викрадення і утримання людей під вартою, обрали дуже вдалий час для її публікації.

У четвер в американському Конгресі відбудеться прес-конференція, в ході якої на питання журналістів буде відповідати кандидат на посаду директора ЦРУ Джон Бреннан, якого і без того критикували ЗМІ за ідею застосування американських БЛА проти ймовірних терористів. !zn