Білорусів закликали нести долари в банки, інакше їх з'їсть "невидимий грибок"

27 лютого 21:12

У білоруських ЗМІ з'явилася інформація про те, що американську валюту в домашніх умовах вражають спори грибка.

 

Державні видання Білорусі закликали громадян зберігати свої доларові заощадження у фінансових установах, лякаючи їх тим, що в будинках долари "з'їдає невидимий грибок".

У статті "Обережно, ненажерлива невидимка", розміщеній на сайті "Народної газети", автор закликає зберігати долари в білоруських банках, щоб врятувати їх від грибка.

Як розповіла виданню кандидат біологічних наук, керівник лабораторії мікології Інституту експериментальної ботаніки ім. В. Ф. Купревича НАН Білорусі Ольга Гапиенко, грибок, що живе на доларової купюрі, це звичайне явище.

"Основною причиною поразки купюр є порушення умов зберігання: низька температура, висока відносна вологість (норма - до 55 відсотків), відсутність вентиляції", - йдеться в статті.

Як пояснює журналіст, для виготовлення американської валюти використовується бездеревний папір сіро-кремового кольору, що складається на 75 відсотків з бавовни і на 25 з льону. Довгі волокна такого паперу забезпечують міцність і довговічність купюр, але це також є розсадником різних видів грибків.

"Якщо в сирому задушливому приміщенні, з низькою температурою залишити пачку купюр, серед яких одна вражена грибком, через деякий час його спори переселяться на сусідні банкноти і почнуть "поїдати" папір. Тому долари в жодному разі не можна закопувати в землю, зберігати їх слід у сухому приміщенні, не можна упаковувати їх у целофан, створюючи тим самим ідеальні умови для життєдіяльності пожирачів "зелених", - відзначає автор.

У матеріалі звертається увага на те, що технології виготовлення євро і білоруської валюти дещо інші, вони передбачають більш міцні волокна, недоступні для руйнівних процесів.

Автор також розповідає історію мешканки Вітебська, яка через грибок не могла змінити в обміннику 100-доларову купюру, оскільки під ультрафіолетом вона світилася блакитними точками. !zn

Читайте також:

Українцям більше не потрібна валюта. Нацбанк задоволений

Лукашенко розповів, як відмовився від хабара в 5 млрд доларів

Лукашенко розхвилювався за долю України