Бенедикт XVI у виборах нового Папи брати участі не буде

12 лютого 18:26

У Ватикані визнають, що ситуація у зв'язку зі зреченням від престолу Папи Бенедикта XVI виходить за звичні рамки. Там не знають, як його тепер називати і який у нього статус.

 

Перстень Святого Петра, головний символ папської влади, яким володіє і Бенедикт XVI, буде знищено, як це зазвичай робиться після смерті Папи Римського. Про це повідомив на брифінгу для журналістів глава служби друку Святого Престолу Федеріко Ломбарді.

"Нинішня ситуація виходить за звичні рамки, і фахівці зараз вивчають норми. Але всі предмети, пов'язані з намісництвом Святого Петра, повинні бути знищені (після 28 лютого)", - сказав він.

Складності виникають і у зв'язку з тим, як потрібно буде звертатися до Йозефа Ратцингера після відставки.

"Тато не є кардиналом і не стане брати участі у конклаві. Цікаво, як ми до нього будемо звертатися. Очевидно, не "кардинал". Може, "почесний єпископ Риму", - припустив Ломбарді.

Брат понтифіка, 89-літній Георг Ратцингер, проживає в німецькому Регенсбурзі, заявив, що Бенедикт ХVI "не піде на пенсію остаточно" і продовжить багато працювати і після зречення від престолу Святого Петра.

"Просто чекати, поки настане його день, він точно не буде", - заявив Ратцингер, який був рукоположений одночасно зі своїм братом у 1947 році. Протягом трьох десятиліть він був капельмейстером Регенсбурзькому соборі і керував знаменитим хором хлопчиків "Регенсбургер Домшпатцен".

Батько Георг знову зазначив, що понтифік буде і надалі проживати на території Ватикану. За його словами, там "вже зараз для нього облаштовується приміщення", де він продовжить "наукову діяльність". Брат Бенедикта ХVI уточнив, що йдеться про "невеликий робочий кабінет".

Папа Бенедикт, якому 16 квітня виповниться 86 років, буде перебувати на своєму посту до 28 лютого, після чого оголошується положення вакантного престолу. Нового Папу Римського буде обрано до свята Великодня. !zn

Читайте також:

Кардинали з України не зможуть вплинути на вибір нового Папи

Наступний понтифік виявиться останнім, свідчить "Пророцтво про Пап"

Букмекери пророкують Святий престол Папі-африканцеві

Зречення Папи схвилювало весь світ і здивувало навіть кардиналів