Барак Обама прибув до Ізраїлю з обіцянкою "вічного союзу"

20 березня 14:33

Барак Обама вперше відвідав єврейську державу в якості президента США. В аеропорту його зустрічало все керівництво країни.

 

Обамі відразу в аеропорту продемонстрували новітню ПРО
Обамі відразу в аеропорту продемонстрували новітню ПРО

Барак Обама почав свій перший візит в Ізраїль в якості президента США із запевнення в незмінності підтримки єврейської держави і вічності союзу двох країн.

"Починаючи візит, дозвольте мені сказати гранично чітко: США підтримують Ізраїль, бо це відповідає фундаментальним інтересам нашої безпеки. Це робить нас обох більш сильними, більш процвітаючими, а світ в цілому - кращим. Тому США першими визнали Ізраїль 65 років тому. Тому зірка Давида (на ізраїльському прапорі), зірки і смуги (американського прапора) сьогодні майорять разом. Тому я з упевненістю оголошую, що наш союз вічний. Він назавжди", - сказав Обама в короткому вітальному слові.

В аеропорту Тель-авіва, де приземлився його "Боїнг", гостя вітали президент Ізраїлю Шимон Перес, прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху, спікер Кнесета Юлій Едельштейн, верховні рабини, лідери різних етно-конфесійних громад країни і весь склад нового уряду, який приступив до роботи два дні тому.

"Невипадково Ізраїль - перша зупинка мого першого зарубіжного турне з початку другого терміну. Вітри змін у регіоні несуть надію і загрозу. Я бачу у візиті можливість підтвердити непорушність наших зв'язків, підтвердити непохитну прихильність Америки безпеці Ізраїлю, безпосередньо звернутися до ізраїльтян і ваших сусідів", - зазначив Обама, який після Ізраїлю в рамках турне також відвідає Палестину і Йорданію.

Військовий оркестр з 50 музикантів зіграв гімни двох країн. На льотному полі був збудований почесний караул з 88 військовослужбовців.

Відразу в аеропорту Обамі була продемонстрована національна система протиракетної оборони, створення якої завершує Ізраїль за фінансової та наукової підтримки США.

Після цього на власному вертольоті Обама вирушив до Єрусалима, де його чекають політичні переговори і велика культурна програма.

Графік заходів за участю Обами розписаний буквально по хвилинам. У центрі переговорів - три ключові теми: іранська ядерна програма, ситуація у Сирії і відновлення палестино-ізраїльського діалогу.

Разом з Обамою в Ізраїль прибули близько 600 гостей, включаючи обслуговуючий персонал, американських сенаторів, бізнесменів, лідерів єврейської громади США, а також журналістів так званого "президентського пулу". !zn

Читайте також:

Парламент Ізраїлю очолив син костромського священика, уродженець України

Ізраїль закликав США завдати удару по ядерним об'єктам Ірану

Смерть Чавеса засмутила Росію і надихнула США

Прем'єр Туреччини викликала міжнародний скандал, порівнявши сіонізм з фашизмом